Filmpremière afgelast na dreigementen aan adres Sony

Na dreigementen van een groep hackers aan het adres van Sony en filmbezoekers is besloten de filmpremière van The Interview niet door te laten gaan.

De Sony Pictures-studio.
De Sony Pictures-studio. Foto AFP

De publiekspremière in New York van de film The Interview is afgelast. Dat meldt de website Hollywood Reporter. Na dreigementen van een groep hackers aan het adres van Sony en filmbezoekers is besloten de première niet door te laten gaan.

Noord-Korea op de hak

The Interview is een komedie waarin Noord-Korea op de hak wordt genomen. Twee roddeljournalisten krijgen in de film de opdracht van de CIA om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. De film zou morgen voor het eerst te zien zijn in de bioscoop Sunshine Cinema. Een woordvoerder van bioscoopketen Landmark, waar Sunshine Cinema onder valt, bevestigt dat de première niet doorgaat.

Aanslagen

De hackersgroep, die eerder toesloeg bij Sony Pictures, dreigt met aanslagen tegen bioscopen waar The Interview vertoond wordt. Filmbezoekers worden gewaarschuwd om weg te blijven. In de dreigementen verwijzen de hackers naar de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september.

Reactie Noord-Korea

Eerder dit jaar werd de film door een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschimpt.

Als Amerika de film uitbrengt, zou het goed kunnen dat Noord-Korea met een reactie komt.

Of Noord-Korea iets met de hack te maken heeft, is onbekend.

Geen reden om dreigementen serieus te nemen

Amerikaanse veiligheidsdiensten heeft geen aanwijzingen voor een mogelijke terreuraanslag op een bioscoop of theater waar de film zal worden vertoond.

We zijn nog bezig met het analyseren van de geloofwaardigheid van deze uitlatingen. Maar op dit moment is er geen overtuigende informatie voor een actief complot tegen bioscopen in de Verenigde Staten.

Sony zegt dat de film gewoon wordt uitgebracht en dat het aan bioscopen zelf is of ze de film gaan vertonen of niet.

Update 13.40 uur: Bioscoopexploitant Pathé heeft gezegd dat zij The Interview vooralsnog gewoon gaan draaien. Tegen de Telegraaf zegt een woordvoerder van Pathé:

Wij hebben contact gehad met distributeur Universal. En die gaat de film gewoon aanbieden in Nederland. Zolang dat het geval is, gaan wij daarin mee. Wij houden ons als bedrijf altijd buiten alle politieke of religieuze discussies. De klant moet zelf kunnen bepalen naar welke film hij of zij gaat.

Lees ook op NRC Q: Waarom Noord-Korea niks met de Sony-hack te maken heeft of Deze 10 lessen moeten alle bedrijven leren van de Sony-hack.