Fed houdt rente niet meer voor aanzienlijke tijd laag

De Federal Reserve houdt de rente nog even op het huidige, lage niveau. Van de garantie "aanzienlijke tijd" stapte de koepel wel af. Foto AP / Cliff Owen

De Federal Reserve stapt af van zijn belofte om het belangrijkste rentetarief nog “aanzienlijke tijd” laag te houden. De bankenkoepel ziet dat de economie en de arbeidsmarkt van de Verenigde Staten steeds verder verbeteren richting het streefniveau van de Fed. Toch wacht de toezichthouder “geduldig” met aankondigen van een hogere rente.

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken wijst erop dat met name de arbeidsmarkt het punt nadert waarop een renteverhoging tot de mogelijkheden behoort. De inflatie zit daarentegen nog ruim onder de doelstelling van de Federal Reserve, waardoor volgens het instituut gerechtvaardigd is om een renteverhoging nog even uit te stellen.

Geen verhoging voor maart

Wanneer de tijd voor een hogere rente is aangebroken, maakte de centrale bank na afloop van haar tweedaagse vergadering niet bekend. In een toelichting op het besluit liet Fed-voorzitter Janet Yellen wel weten dat een verhoging in het eerste kwartaal niet erg waarschijnlijk is. De meeste marktkenners rekenen op juni of september, zo meldt AP.

De Amerikaanse centrale banken houden de rente waartegen banken geld kunnen lenen al sinds 2008 nabij de 0 procent. Lange tijd werd die historisch lage rente aangevuld met het opkopen van obligaties, maar dat programma werd in oktober stopgezet.

    • Joost Pijpker