Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Europese rechter: haal Hamas van lijst terroristische organisaties

Hamas mag volgens de rechter op procedurele gronden niet op de terreurlijst van de EU staan.
Hamas mag volgens de rechter op procedurele gronden niet op de terreurlijst van de EU staan. Foto ANP/EPA/Mohammed Saber

Het Gerecht van Eerste Aanleg van de Europese Unie heeft vanochtend een beslissing van de EU om Hamas op de lijst van terreurorganisaties te houden, nietig verklaard. In afwachting van een hoger beroep blijven tegoeden van de Palestijnse beweging voor de duur van drie maanden bevroren.

Volgens het Gerecht zijn de maatregelen die tegen Hamas zijn genomen niet gebaseerd op feiten, maar vooral op hoe Hamas in de media wordt neergezet. Het gaat de rechter om fouten in de procedure waaronder Hamas op de lijst is geplaatst.

Uitspraak moet toekomstige maatregelen niet ineffectief maken


De beslissing van vandaag moet daarom volgens het Gerecht niet ten koste gaan van de effectiviteit van toekomstige maatregelen om tegoeden van Hamas te bevriezen. De sancties die tegen Hamas zijn ingesteld blijven voorlopig van kracht en de EU kan de komende maanden nieuwe maatregelen nemen.

Hamas staat sinds september 2001 op de Europese lijst van terroristische organisaties. Ook in de VS is de beweging aangemerkt als een terroristische groepering.