Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Europees Parlement: Palestina moet ‘in principe’ worden erkend als staat

De plenaire zaal van het Europees Parlement in Straatsburg.
De plenaire zaal van het Europees Parlement in Straatsburg. Foto ANP / Sander Koning

Het Europees Parlement vindt dat Palestina in principe moet worden erkend als staat. Maar dat moet wel hand in hand gaan met een vooruitgang bij vredesonderhandelingen met Israël. Dat stelt een ruime meerderheid van de parlementariërs vanmiddag in Straatsburg, schrijft persbureau ANP.

Zij vinden het te vroeg om Palestina nu al als zelfstandige staat te beschouwen. Zij spreken wel hun steun uit voor de tweestatenoplossing, waarbij Israël en een onafhankelijk Palestina vreedzaam als buren zouden moeten leven. De oproep van het EU-parlement heeft symbolische waarde. Alleen staten kunnen andere staten erkennen. Eind oktober was Zweden het eerste West-Europese land dat Palestina officieel als staat erkende.

De PvdA in het EU-parlement steunt het compromis, volgens parlementariër Kati Piri is het belangrijk in het kader van de tweestatenoplossing:

“Om een tweestatenoplossing dichterbij te brengen, zijn meer gelijkwaardige machtsverhoudingen tussen de gesprekspartners noodzakelijk. Erkenning van de staat Palestina kan op die manier bijdragen aan een zinvolle hervatting van vredesonderhandelingen met een beter perspectief op een akkoord.”

Het CDA benadrukt daarnaast dat het gaat om een voorwaardelijke erkenning, er wordt volgens de delegatie op geen enkele wijze gesproken over een onmiddellijke erkenning van een Palestijnse staat. De partij beschouwt een directe of onvoorwaardelijke erkenning, zoals de Europese Groenen wilden, als onacceptabel en onverstandig. Het CDA is de grootste Nederlandse delegatie in het Europees Parlement.

Dit artikel wordt nog verder aangevuld.