Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Tweede stemronde nodig bij presidentsverkiezingen Griekenland

Het is het Griekse parlement vanavond – zoals verwacht – niet gelukt om een president te kiezen. De enige beschikbare kandidaat Stavros Dimas kreeg slechts 160 van de 200 benodigde stemmen, schrijft persbureau AP. Daardoor is een tweede stemronde nodig, die op 23 december wordt gehouden.

De Griekse minister-president Antonis Samaras na de eerste stemronde in het Griekse parlement.
De Griekse minister-president Antonis Samaras na de eerste stemronde in het Griekse parlement. Foto EPA / Alexandros Vlachos

Het is het Griekse parlement vanavond - zoals verwacht - niet gelukt om een president te kiezen. De enige beschikbare kandidaat Stavros Dimas kreeg slechts 160 van de 200 benodigde stemmen, schrijft persbureau AP. Daardoor is een tweede stemronde nodig, die op 23 december wordt gehouden.

Als Dimas, die de regeringscoalitie vertegenwoordigt, dan weer geen 200 stemmen krijgt, volgt op 29 december een derde ronde. Bij die verkiezing heeft Dimas iets minder steun nodig, namelijk slechts 180 stemmen.

Nieuwe verkiezingen kunnen grote gevolgen hebben

Als ook dat niet lukt, volgen er nieuwe verkiezingen. De kans bestaat dat dan de radicaal-linkse partij Syriza de grootste wordt, omdat die momenteel leidt in de peilingen. Syriza is tegen de bezuinigingen die Griekenland krijgt opgelegd vanuit de Europese Unie.

De partij voert al enige tijd campagne met de belofte dat als zij de grootste worden, ze opnieuw gaan onderhandelen over de voorwaarden van het krijgen van leningen van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. Dat kan grote gevolgen hebben voor de hervormingen die Griekenland momenteel doorvoert.

Het Griekse parlement telt 300 leden, 295 daarvan waren vanavond bij de stemming aanwezig.