Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Eerste vrouwelijke bisschop Engeland aangewezen

Lane tijdens haar acceptance speech.
Lane tijdens haar acceptance speech. Foto AFP / Paul Ellis

De Church of England heeft vandaag de eerste vrouwelijke bisschop in Engeland aangewezen. Dat meldt persbureau Reuters. Haar naam is Libby Lane en ze zal de bisschop van Stockport worden, in het noorden van Engeland.

Lane zei in haar speech dat het een “onverwachte vreugde” was om de eerste vrouwelijke Engelse bisschop te worden.

Het is een gedenkwaardige dag voor mij en, dat realiseer ik me, een historische dag voor de kerk.

De Britse premier David Cameron feliciteerde Lane op Twitter.

Twitter avatar David_Cameron David Cameron Congratulations to Revd Libby Lane on becoming the first woman bishop in the Church. An historic appointment and important day for equality.

Een maand geleden stemde de Anglicaanse Kerk in met de aanstelling van vrouwen als bisschop en werd de wetgeving daaromtrent definitief aangenomen. Vrouwen mogen al sinds 1994 het priesterambt bekleden, maar konden tot november geen hogere functie krijgen in de kerk.

Vrouwen kunnen in een aantal zogeheten kerkprovincies al bisschop worden, waaronder de Verenigde Staten, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland.