Eerste Kamer akkoord met strengere regels voor pensioenfondsen

De grote vergaderzaal van Eerste Kamer.
De grote vergaderzaal van Eerste Kamer. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Eerste Kamer heeft vannacht met een ruime meerderheid van VVD, PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie ingestemd met strengere pensioenregels. De wet wordt per 1 januari 2015 van kracht.

Fondsen krijgen vanaf 2015 meer tijd (tien jaar) om verliezen te verrekenen met gepensioneerden en werkenden. Maar de pensioenen zullen ook minder snel stijgen, omdat de regels daarvoor strenger worden en fondsen meer buffers moeten hebben. Op initiatief van ChristenUnie, SGP, D66, PvdA en VVD in de Tweede Kamer mogen herstelde fondsen uitgestelde verhogingen wel sneller, in vijf jaar, alsnog geven.

Staatssecretaris Klijnsma vindt het “goed dat er nu duidelijkheid is”:

“Pensioenfondsen kunnen nu voorkómen dat de pensioenen van gepensioneerden in één klap fors omlaag moeten, terwijl tegelijkertijd wordt geregeld dat er genoeg geld opzij wordt gezet voor de pensioenen van de toekomst. Dat is gunstig voor de jongeren van vroeger en de ouderen van de toekomst.”

De staatssecretaris stemde in met het voorstel om De Nederlandsche Bank te vragen pensioenfondsen toe te laten staan om met de huidige rekenrente te blijven rekenen tot begin 2015 en duidelijk wordt met welke rekenrente Brussel komt voor verzekeraars.

Nu minder ruimte om te repareren

Volgens het huidige wetsvoorstel mogen fondsen eerdere kortingen en uitgestelde verhogingen pas repareren als ze weer voldoende vermogen hebben opgebouwd. Ze mogen hun deelnemers pas ‘inhaalindexatie’ geven als ze een dekkingsgraad (de verhouding tussen hun vermogen en financiële verplichtingen) van 135 hebben. In de nieuwe regels wordt de ruimte om te repareren nu verhoogd naar een vijfde per jaar.