Opinie

    • Wilfred Takken

Een verschrikkelijk sportjaar, vindt Smeets

Opa Wim (93) van voetballer Robin van Persie.
Opa Wim (93) van voetballer Robin van Persie.

Vele malen werd ons gisteravond verteld dat 2014 een ongekend succesrijk sportjaar was voor Nederland, maar Mart Smeets weet wel beter. Bij Jinek zei hij zondag: „Was het zo succesvol? De hockeyers hebben niet eens de top-4 gehaald in India? Wat hebben we gewonnen met wielrennen?”

Het dwarsliggen van Smeets had een mooi tv-moment kunnen worden, zoals eerder zijn botsing met Eva Jinek over de gemakzucht van de autocue, maar haar praatprogramma sloeg er dit keer een beetje dood van. Ze repliceerde, net te laat: „Ik ben duidelijk gekke Henk in dit gesprek. Het was blijkbaar een verschrikkelijk sportjaar.”

En dan had Smeets het WK voetbal nog niet eens genoemd. Want dat was vreemd aan het Sportgala 2014 gisteravond: de zaal zat vol met wereldkampioenen en olympisch kampioenen, maar het team dat slechts derde werd op het WK, ging met de meeste prijzen naar huis. Oud-bondscoach Louis van Gaal zei zelf dat de bekroning onterecht was en dat hij zijn prijs aan ‘de media’ had te danken. De zaal lachte, maar hij had gelijk. Doorgaans is het Sportgala dubbelop: de prijzen voor de mensen met de meeste prijzen. Nu werd echter de underdog beloond, die tegen de verwachting in, en ondank veel kritiek van de pers, toch vrij hoog kwam.

Een prijzengala is een aardige manier van terugblikken op het jaar. Je krijgt nog één keer alle hoogtepunten op een rij. Maar het daadwerkelijk prijzen uitreiken en dankwoorden aanhoren neemt altijd te veel ruimte in. Een avond vol speechende sporters is helemaal een lange zit.

Wel goed om te zien dat Van Gaals concept van ‘de totale mens’ school heeft gemaakt. Van Gaal koestert de sporter als familieman en ook in andere sporten zag je dit jaar veel familie. De langharige dochter van de olympische ruiter, de ouders van de schaatstweeling, de 93-jarige opa Wim van Robin van Persie die diens befaamde snoekduikdoelpunt nabootst. Of je familie meenemen tot betere prestaties leidt, is onbekend, maar het is in ieder geval heel fijn voor de tv-makers, want juichende en huilende ouders en kinderen leveren emotionele plaatjes op.

Terugblikken als voorpret bood Wie is de Mol? Niets is wat het lijkt. Op 1 januari begint het nieuwe seizoen en dit programma bood een ‘Wie is de Mol voor Dummies’ met veel oud-deelnemers.

Opvallend hoeveel het spel losmaakt bij kandidaten en kijkers. Een groep samen op reis, die samen zware opdrachten uitvoert, maar ondertussen proberen ze elkaar stiekem onderuit te halen. Een soort sporttoernooi, eigenlijk. Oud-deelnemer Liesbeth Staats: „Het is een recept voor paranoia. Want je kunt overal, in elk ontbijtje, de pet van de buschauffeur, in alles een aanwijzing zien.” En Arjen Lubach: „Het is niet zomaar een spelletje. Het is een psychologisch experiment, een levende thriller.”

Het leukste zijn de verborgen tekens: teksten op T-shirts, morsecode in een dansje van Kees Tol, gebarentaal op foto’s. Ook zien we voor het eerst vage beelden van een geheim mollenberaad: een nieuwe mol wordt ingewijd door de oud-mollen uit eerdere seizoenen.

    • Wilfred Takken