Een Deense wraakwestern

Vrouw verkracht, zoon vermoord in de postkoets: anno 1871 loopt de gezinshereniging van Deense kolonist Jon (Mads Mikkelsen) anders dan gehoopt. Hij neemt wraak, maar dan blijkt de dader de broer van bendeleider Delarue, die de streek terroriseert in dienst van het grootkapitaal - wetteloosheid moet boeren van hun olierijke grond jagen. Delarue heeft een zwakke plek: Madelaine. Zonder tong, maar met een sterke wil.

The Salvation is een Deense hommage aan de western en straalt dat uit: zie ons eens een echte western maken! Een uitgebeende wraakwestern wel te verstaan, in de ‘revisionistische’ jaren traditie van One-Eyed Jacks en Sergio Leone, waarin een eenling het opneemt tegen een door en door corrupt establishment. Is het script van Anders Thomas Jensen volstrekt voorspelbaar, de Deens-Amerikaanse cast is formidabel genoeg om deze bijna banale westernmythe echt leven in te blazen: Jeffrey Dean Morgan als de zweterige Leone-schurk, Mikkelsen as de stille, gewonde wreker en vooral Eva Green als fiere femme fatale met groene kattenogen. En dat in een film die er prachtig uitziet, op de rand van mooifilmeri: John Ford met de intense kleuren van The Assassination of Jesse James.

Kristian Levring, ooit medeopsteller van de filmische ‘kuisheidsgelofte’ Dogme, kreeg zijn vriend Lars von Trier zover een horrorscript voor hem te schrijven: Detroit. Gezien het rijpe vakmanschap van The Salvation wekt dat nieuwsgierigheid.

    • Coen van Zwol