Duitse kabinet akkoord over tolplan, het is nu aan de Bondsdag

De tolheffing voor auto's op Duitse snelwegen is een stap dichterbij. Vrachtwagens moeten al sinds 2005 betalen voor het gebruik van de autobahn.
De tolheffing voor auto's op Duitse snelwegen is een stap dichterbij. Vrachtwagens moeten al sinds 2005 betalen voor het gebruik van de autobahn. Foto ANP / Vincent Jannink

Het Duitse kabinet heeft vandaag een akkoord bereikt over de internationaal omstreden plannen om tol te heffen op snelwegen en provinciale wegen. Na maanden van onderhandelingen kan het wetsvoorstel nu door naar de Bondsdag, het Duitse Parlement. Als die instemt, moet er vanaf 2016 worden betaald voor het gebruik van Duitse wegen.

De tol komt echter vooral terecht op het bord van buitenlandse automobilisten, zo meldt persbureau ANP. Duitse autobezitters worden in zekere zin namelijk vrijgesteld voor de heffing, aangezien zij via een lagere wegenbelasting worden gecompenseerd. Vrachtwagens moeten sinds 2005 al tol betalen op Duitse snelwegen.

Tol bij kort bezoek “buitenproportioneel”

Ook Europa kan echter nog een stokje steken voor de tolheffing van minister Alexander Dobrindt van Verkeer. De verantwoordelijke eurocommissaris Violeta Bulc vindt de plannen namelijk een schending van het “fundamentele beginsel van niet-discriminatie” in de Europese Unie. Ook Nederland en Oostenrijk zijn fel gekant tegen de tolheffing.

De Sloveense eurocommissaris vindt het bovendien niet alleen hinderlijk dat louter niet-Duitsers tol moeten betalen, maar ook dat de tol voor korte bezoeken “buitenproportioneel” hoog is. Een vignet voor tien dagen kost 10 euro en wie 2 maanden gebruik wil maken van de Duitse autobahn is 20 euro kwijt.

    • Joost Pijpker