2Doc: See No Evil

None

NPO2, 23.25-00.30u.

In de film See No Evil laat documentairemaker en filmcriticus Jos de Putter ons kennismaken met drie ‘gepensioneerde’ mensapen. Ze waren filmacteur, wonderkind en proefpersoon, maar mochten vooral geen aap zijn.

De apen wonen inmiddels allemaal in verzorgingstehuizen. Allereerst is er Cheetah, ster uit de Tarzan-films. Hij eet pap met een lepel en vult zijn pensioen aan met het maken van ‘aapstracte’ kunst. Op zijn tachtigste verjaardag is er een feestje, waarbij de genodigden toekijken hoe hij de kaarsjes uitblaast. Kanzi wordt beschouwd als de slimste aap ter wereld. Dertig jaar lang werd hij gefilmd in een beroemd onderzoek naar taalverwerving. Hij probeert nu zijn kennis over te brengen op zijn tweejarige zoon Teco. Knuckles is de minst fortuinlijke van de drie. Hij was het lijdend voorwerp van vele testen die hun sporen hebben achtergelaten op zijn lijf en brein.

Ten slotte herdenkt de film de onbekende aap Roger, een overleden maatje van Knuckles. Roger houdt ons in de epiloog een spiegel voor. Zijn we, in al die jaren waarin we de aap mensendingen probeerden bij te brengen niet iets heel belangrijks vergeten? Heeft de mens iets geleerd van deze dieren?