Dit is wat je vandaag moet weten

blank yellow adhesive note on white background with shadow

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Hij is groen en zo populair dat de Nederlandse import ervan de afgelopen jaren bijna is verdrievoudigd: de avocado. Wacht het ‘groene goud’ een quinoa-moment?

Leuk hoor, die schenkingsregeling. Maar ook zonder hadden mensen wel geschonken. En ook als de vrijstelling straks afloopt, blijven ouders daarmee doorgaan.

Linguïstische bêtises, metaforen en anakoloeten. Vanavond wordt er weer gezwoegd tijdens het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Stiekem een pocketwoordenboek bij de hand?

En: wat je moet weten over de maar door kelderende roebel.

Poldernieuws

De bredere A15 zal straks lekker rijden. Maar volgens FNV Bouw is de weg aangelegd door uitgebuite Polen. De Telegraaf heeft een verhaal.

Booking.com verplicht hoteliers niet langer via de site de beste deals aan te bieden op last van de Europese Commissie, schrijft de Volkskrant.

Om zwaardere aardbevingen te voorkomen verlaagt minister Kamp de aardgasproductie in Groningen, schrijft het FD.

While you were sleeping… in the US

Terroristische bedreigingen zetten Sony onder druk. Het bedrijf laat bioscopen zelf beslissen of ze The Interview willen draaien, meldt Quartz.

Volgens The New York Times smijten investeerders met miljarden om te kunnen verdienen aan de nieuwste Uber of Tinder.

Het lijkt weer goed te gaan met Olive Garden, schrijft The Wall Street Journal.

While you were sleeping… in Asia

De Russische roebel keldert. In Azië zorgt dat altijd voor zenuwachtige reacties, gezien het verleden. In tegenstelling tot 1998 zijn landen deze keer beter voorbereid, schrijft de Nikkei Asian Review.

De rel over een zakjes nootjes kan Korean Air een miljoenenboete en een vliegverbod kosten, meldt de Financial Times.

Weer een Chinees voedselrelletje: een bedrijf blijkt jarenlang beef jerky zonder rundvlees te produceren, bericht South China Morning Post.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • NRC Q