Dit is wat die grote gele banners met Wikipedia doen

Beeld NRCQ

Grote gele banners bovenaan ieder Wikipedia-lemma: “Heb jij al gedoneerd?”. Het afgelopen jaar adverteerde de site fors om donaties van gebruikers binnen te slepen. En dat heeft de online encyclopedie goed gedaan. Dit jaar - wat volgens de Wikipedia-agenda loopt tot 1 juli - haalde de site 52,6 miljoen dollar (42,3 miljoen euro) op, zo blijkt uit cijfers van de Wikimedia Foundation die door Statista op een rij zijn gezet. En dat is een record.

Recordbedrag aan donaties…

De Amerikaanse stichting Wikimedia (48,6 miljoen dollar omzet, 208 werknemers) moet het vrijwel volledig van donaties hebben. Alhoewel, Google pompte in 2010 2 miljoen dollar in de site. Groeien is dus het credo voor Wikipedia, met alleen al 1,8 miljoen artikelen in het Nederlands.

…want de activiteit blijft - weinig verrassend - toenemen

    • Yordi Dam