Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Demmink krijgt geen rectificatie in AD wegens verhaal ‘kinderpooier’

Foto Maarten Hartman

Het Algemeen Dagblad hoeft geen rectificatie te plaatsen naar aanleiding van berichtgeving in de krant over voormalig top-ambtenaar Joris Demmink en diens vermeende omgang met een ‘kinderpooier’. Ook een schadeclaim is afgewezen.

Volgens de rechter is uit niets gebleken dat het AD onbetrouwbare bronnen heeft gebruikt bij de berichtgeving in 2012 over de banden tussen Demmink en de pooier.

De krant heeft genoeg en zorgvuldig onderzoek verricht en Demmink heeft ook nog eens ‘in genoegzame mate de gelegenheid’ gehad tot wederhoor. Demmink was via de mail gevraagd om een reactie; hij antwoordde niet te weten wie de man was, maar gaf verder geen inhoudelijk commentaar.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Joris Demmink verliest kort geding tegen AD waarin hij schadevergoeding en rectificatie eiste over vermeende omgang met kinderpooier.

Demmink had een kort geding aangespannen tegen de krant en 100.000 euro schadevergoeding en een rectificatie geëist. Beide claims zijn dus vandaag verworpen. De proceskosten komen voor Demminks rekening, maar worden betaald door Justitie:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Justitie zegt al 36.301,72 euro te hebben betaald aan proceskosten voor Demmink tegen AD. Hoger beroep wordt mogelijk ook nog betaald.

Contact in de jaren tachtig

Rondom Demmink doen al jaren hardnekkige geruchten de ronde over diens vermeende pedoseksuele activiteiten. Daar bleef hij altijd stil over, totdat het AD in 2012 met een bericht kwam waarin Demmink in verband werd gebracht met Dick Willard. De Hagenees stond bekend als pooier van minderjarige jongens. De twee zouden in de jaren tachtig contact hebben gehad. Demmink heeft dit altijd ontkend, zoals NRC Handelsblad eerder dit jaar opschreef tijdens de rechtszaak (€):

Jarenlang liet Demmink alle publiciteit goeddeels onbesproken. Dat veranderde toen het AD op 6 oktober 2012 opende met de kop: ‘Justitiebaas had contact met pooier van jongetjes’. Het dagblad citeerde anonieme getuigen die vertelden dat Demmink begin jaren tachtig contacten onderhield met de Haagse pooier van minderjarige jongens, Dick Willard. „Opeens werd er een compleet nieuwe fantasiewereld gepresenteerd”, zei Demmink. Hij zou zijn opgetrokken met een pooier „waarvan ik van mijn levensdagen niet had gehoord. Toen dacht ik: dit moet maar een keer afgelopen zijn”.

Strafrechtelijke zaak tegen Demmink

Demmink was van 2002 tot 2012 secretaris-generaal bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. In die tijd doken al de eerste aantijgingen op van diens vermeende pedoseksuele activiteiten. Zo zou in 1998 een observatieteam zijn opgezet om Demmink - toen al topambtenaar - en drie hoofdofficieren van justitie in de gaten te houden wegens vermoedens van seksueel misbruik.

Het onderzoek lekte volgens een voormalig agent uit naar de verantwoordelijk hoofdofficier van justitie, die juist één van de onderzochte personen was. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft het onderzoek altijd ontkend.

Op dit moment loopt een strafrechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik door Demmink. Twee Turkse jongens hebben aangifte tegen de voormalig topambtenaar gedaan. In mei dit jaar kondigde het OM aan de aanklacht uit te breiden naar klachten van chauffeurs van Demmink die verklaringen hebben afgelegd over seksueel misbruik in de dienstauto.