‘De kinderen zitten onder de tafels, pak ze’

Pakistaanse Talibaan slachtten doelbewust scholieren af in Peshawar. 'On-islamitisch’, menen de Afghaanse Talibaan.

Schoolkinderen bidden voor de slachtoffers van de aanslag van de Talibaan op een school in Peshawar. Foto AP

Een dag na de aanval van de Talibaan op een school die gerund werd door het leger is Pakistan gedompeld in rouw. Bij de terreuractie vielen 142 doden, van wie 132 kinderen. Al sinds gisteravond zijn in Peshawar, waar de aanslag plaatsvond, begrafenissen gaande. Veel vermoorde kinderen, soms gewikkeld in doeken, soms in half-open kisten, dragen nog hun schooluniform.

De gewonde Shahrukh Khan (16) vertelde vanaf zijn ziekenhuisbed aan Newsweek hoe het eraan toeging tijdens de aanval. Twee mannen in paramilitaire uniformen stormden het klaslokaal binnen. Ze schreeuwden Allahu Akbar en openden het vuur. De kinderen die de eerste salvo’s overleefden doken weg. „Toen schreeuwde een van hen ‘ze zitten onder de tafels. Pak ze’. Ik zag een man met grote laarzen op me af komen.” Shahrukh was geraakt in beide benen en bloedde hevig. Hij propte zijn stropdasje in zijn mond om de pijn te verbijten en hield zich dood. „De man met de grote laarzen bleef maar zoeken naar kinderen en pompte kogels in hun lichamen.” Na de aanval zag hij overal dode en zwaargewonde klasgenoten liggen. „Onze klasse-assistente stond in brand. Ze zat op een stoel en er kwam bloed uit haar lichaam.” Ze was extra gruwelijk vermoord omdat ze de kinderen had willen beschermen.

Tijdens een bezoek vorige maand aan een particuliere school in de Pakistaanse stad Lahore viel op hoe diep de angst voor de Talibaan is geworteld. Leden van de lokale Rotary Club, die helpen bij de strijd tegen polio, gaven op de school een voorlichting met kleurige posters en gesprekjes.

Daarbij ging het ook over de aanvallen door extremisten op teams die jonge kinderen anti-poliodruppeltjes toedienen. Daarbij vielen de afgelopen twee jaar ruim 60 doden. „Weten jullie dat de Talibaan dit doen”, was de vraag. Sommige kinderen – gekleed in schooluniformpjes - wilden antwoord geven, maar de schooldirecteur greep in. „Als de kinderen thuis vertellen dat een westerse journalist hen vragen stelde over de Talibaan, kan onze school worden aangevallen.”

Toch kon bijna niemand zich voorstellen dat de Talibaan zo gruwelijk te werk zouden gaan. Toen twee jaar geleden een Pakistaanse Talibaan opdracht gaf de 15-jarige Malala Yousafzai te doden zocht een andere commandant de publiciteit met een open brief waarin hij zei geschokt te zijn. Dat werd geïnterpreteerd als een verschil van mening binnen de Tehrik-e-Talibaan (TTP) de Pakistaanse Talibaan-beweging, die bestaat uit een veelheid van militante groeperingen.

Vooralsnog lijkt er echter geen onenigheid in TTP-kringen over de aanval op de kinderen in Peshawar. De Pakistaans-Afghaanse journalist Sami Yousafzai belde, tijdens de aanval, met een commandant van een Pakistaanse Talibaan-factie. Hij vroeg hem waarom zij onschuldige kinderen aanvielen. „De ouders van die kinderen zijn militairen”, antwoordde commandant Yar Wazir. „En zij vermoorden onze kinderen met hun bombardementen op Noord- en Zuid-Waziristan” (bolwerken van de Talibaan). “Hen raken in hun veilige zones en hun huizen – dat is de perfecte wraak.”

Maar de Afghaanse Talibaan keurden de actie van hun Pakistaanse ‘broeders’ af. In een tweet en een verklaring aan persbureau Reuters bood woordvoerder Zabiullah Mujahid namens de Afghaanse Talibaan zijn condoleances aan. Hij noemde het opzettelijke doden van onschuldigen – kinderen en vrouwen – „on-islamitisch”.

Wellicht houdt dit opvallende verschil van mening in de Talibaangelederen verband met een ander geschilpunt. In juli waarschuwde het opperbevel (de Quetta-shura) van de Afghaanse Talibaan tegen de wreedheden van de Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië. „Moslims moeten religieus extremisme vermijden”, meldde een verklaring. In oktober echter zwoeren verschillende facties van de Pakistaanse Talibaan juist trouw aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

    • Joeri Boom