Obligaat emancipatiepraatje en wodka met gemberbier bij de Glamour-awards

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De uitreiking van de Glamour Woman of the Year Award in het Amstelhotel
Wie: Glamour- hoofdredacteur Sanne Groot Koerkamp, actrice Halina Reijn, schrijver Yuki Kempees, actrice Sanne Vogel, DJ Afrojack, actrice Lieke van Lexmond en model Doutzen Kroes met haar man Sunnery James

Twee meisjes, hoge pumps, strakke jurkjes, ingewikkelde kapsels, staan elkaar liefkozende klapjes met hun handtasje te geven.
“Oh my god, je ziet er fantastisch uit.”
“Nee, jij ziet er fantastisch uit.”

Jaja, iedereen hier vanavond ziet er fantastisch uit. Anders word je niet uitgenodigd voor de uitreiking van de Glamour Woman of the Year Award in het Amstelhotel.

Inspirerende champagne

Hoofdredacteur van Glamour Sanne Groot Koerkamp legt uit wat een echte glamourvrouw aan kwaliteiten in huis moet hebben. “Ze is bevlogen, succesvol en modieus. En inspirerend natuurlijk.”
Niemand luistert, het is rumoerig. De gasten vinden vooral de champagnebar achter in de zaal inspirerend. “Even stil jongens!”, roept Groot Koerkamp met overslaande stem. Tevergeefs. Snel draagt ze de microfoon over aan Halina Reijn, die de winnares bekend zal maken.

Maar eerst het obligate stukje emancipatiequatsch. Over vrijheid, gelijkheid, zusterschap en een moeder die BH’s stond te verbranden op de Dam. Er stijgt een verheugd gegons op uit de zaal: er wordt nu ook wodka met gemberbier geschonken. “Prachtige en krachtige vrouwen gaan mij aan het hart!”, probeert Reijn nog, maar alle aandacht is nu voor de meisjes die oesters uitdelen.

Doutzen Kroes met man Sunnery James en vooral dansen en veel drinken in het Amstelhotel

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

 

Vuilnis

Er is maar één vrouw die de menigte kan bedwingen. Een vrouw die volgens Reijn “haar binnenste schoonheid naar buiten uitstraalt”, “met doeltreffendheid haar doelen na streeft” en “ondanks haar succes zichzelf gebleven is”. Dat kan er maar eentje zijn. Doutzen Kroes komt de zaal binnen. De meisjes wankelen op hun hakken, kwajongen Yuki Kempees roept iets vulgairs, de barjongen laat een glas vallen. En dan wordt het eindelijk stil.

Sereen neemt Kroes haar award in ontvangst. Groot Koerkamp legt uit waarom ze hem verdiend heeft. “Jij laat vrouwen zien dat je groot moet durven denken, dat het mogelijk is internationaal carrière te maken.” Tuurlijk, als je benen tot aan je oksels reiken, je ogen schitteren als een meer in Friesland en je golvend goud haar hebt, is dat geen enkel probleem.

Kroes wil graag haar moeder bedanken. En dan de sponsoren van de avond. En natuurlijk haar man, Sunnery James, want achter elke sterke vrouw staat een sterke man. “Maar wil je wel wat vaker het vuilnis buiten zetten?” vraagt Kroes fijntjes. “Uit-je-zelf.”

Tja. Vrouwen blijven vrouwen.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken