Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

Corruptieonderzoeker Garcia vertrekt bij ethische commissie FIFA

Onderzoeker Michael Garcia vertrekt bij de FIFA, vanwege de wijze waarop er met zijn rapport is omgegaan.
Onderzoeker Michael Garcia vertrekt bij de FIFA, vanwege de wijze waarop er met zijn rapport is omgegaan. Foto EPA / Walter Bieri

De jurist die onderzoek deed naar corruptie bij de FIFA is vanavond opgestapt als voorzitter van de ethische commissie bij de wereldvoetbalbond. De onderzoeker, Michael Garcia, is het niet eens met de wijze waarop de FIFA omgaat met zijn rapport naar de toewijzing van de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022.

Garcia verwijt de top van de internationale voetbalbond in een verklaring een “gebrek aan leiderschap”. Ook stelt hij dat hij geen vertrouwen meer heeft in de onafhankelijkheid van zijn collega in de ethische commissie, de Duitse rechter Hans-Joachim Eckert, die de omstreden samenvatting van het rapport schreef.

Beroep Garcia werd verworpen

Het besluit van Garcia komt een dag nadat de FIFA de bezwaren van de Amerikaanse jurist tegen Eckert naast zich neerlegde, zo meldt AP. Garcia had beroep aangetekend tegen de Duitser, omdat die zijn rapport niet goed had samengevat. Daarin stonden volgens hem “meerdere incomplete en foute representaties” van feiten en conclusies uit het corruptieonderzoek.

“Door het Eckert-besluit ben ik het vertrouwen in rechtsprekende kamer kwijt, maar het is toch vooral het gebrek aan leiderschap in deze zaak waaruit ik concludeer dat mijn rol in deze kwestie ten einde is.”

Hele rapport nog altijd niet openbaar

Garcia deed de afgelopen 1,5 jaar onderzoek naar ernstige verdenkingen over de toewijzing van de volgende twee WK’s aan Rusland en Qatar. De resultaten van het 430 pagina’s tellende rapport zijn vanwege de ‘juridische gevolgen’ nog altijd geheim. Alleen een beknopte samenvatting van 42 pagina’s kwam naar buiten. Daarin werden Rusland en Qatar vrijgepleit van corruptie.