Technologiebedrijven vertrekken uit Rusland Vertaaldienst Test met rechtstreeks gesprek vertalen via beldienst Skype

Google sluit zijn reseach & development afdeling in Rusland, als gevolg van de nieuwe wetgeving die ingaat per 1 januari 2015. De 50 R&D- medewerkers die in Moskou werken, worden waarschijnlijk overgeplaatst. Eerder Microsoft maakte bekend zijn kantoor in Moskou te sluiten. Ook Adobe staakt alle Russische activiteiten. Moskou eist dat webbedrijven per 1 januari data over Russische burgers in het land zelf opslaan om de toegang van autoriteiten tot die gegevens makkelijker te maken. Ook is er een nieuwe censuurwet van kracht. Het is nog niet bekend of Facebook en Twitter in Rusland blijven. (NRC)

Microsoft heeft een testversie uitgebracht van Skype Translator. Dat is een toepassing die zowel geschreven als gesproken chats via Skype live kan vertalen. Microsoft demonstreerde de vertaaldienst al in mei dit jaar tijdens een conferentie. Toen werd een gesprek live vertaald van het Engels naar het Duits en andersom. Voor het vertalen van gesproken gesprekken geeft de huidige versie ondersteuning voor Engels en Spaans. Geschreven berichten kunnen in veertig talen worden vertaald. De software is voorlopig alleen beschikbaar voor mensen die zich hebben aangemeld voor de testversie. (NRC)