CBP: uitstel privacyvoorwaarden Facebook

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) stelt een onderzoek in naar Facebook en vraagt het bedrijf om het nieuwe privacybeleid uit te stellen. Dat heeft het CBP gisteren bekendgemaakt.

Onlangs kondigde Facebook aan om per 1 januari gegevens van Facebookprofielen te gaan gebruiken om leden ook buiten Facebook gerichte advertenties voor te schotelen. Dat zou gebeuren via gelieerde diensten als WhatsApp, Instagram en via websites waar bezoekers met Facebook kunnen inloggen. Andersom leveren deze sites en diensten ook weer data over hun gebruikers aan Facebook om ze advertenties te tonen die op hun persoonlijke voorkeuren zijn toegesneden. Daarnaast gaat Facebook gebruikers volgen als ze naar andere sites surfen en het krijgt via zijn app toegang tot de contacten in iemands smartphone.

Volgens een CBP-woordvoerder gaat de privacywaakhond onderzoeken welke gevolgen het nieuwe beleid precies heeft voor de privacy van Facebookgebruikers. Facebook is per brief verzocht het nieuwe privacybeleid uit te stellen tot het onderzoek is afgerond. Dat kan nog maanden duren.

Facebook laat in een reactie weten verbaasd te zijn over het onderzoek van CBP. „We hebben onlangs onze voorwaarden en beleid aangepast. We hebben het vertrouwen dat de aanpassingen voldoen aan de wetten die van toepassing zijn.” Het sociale netwerk laat verder weten dat het nieuwe privacybeleid gewoon op 1 januari van kracht wordt.