Brieven

Vrouw heeft wel branie

Volgens Judith Eiselin is het slecht gesteld met vrouwelijke romanciers die over seks schrijven (NRC, CS, 12 dec.). Als ze al over seks schrijven is het volgens haar niet woest genoeg, zoals heren dit wel kunnen. Alsof vrouwen zich verstoppen achter de schaamheuvel van de erotische literatuur. Ze noemt wel enkele pogingen van vurige vrouwen, maar toont zich daarbij wel selectief. Waarom laat Eiselin behoorlijk (s)expliciete boeken als Vochtige streken van Charlotte Roche; Het seksuele leven van Catherine M. van Catherine Millet; Het ritsloze nummer van Erica Jong en Het verhaal van O. van Pauline Réage buiten beschouwing? Omdat het haar beter uitkomt? In dat geval rammelt haar betoog nog harder.

Robotisering

Computer is niet intelligent

Naar aanleiding van de column van Bas Heijne (NRC, 13 dec.) rijst bij mij de vraag of we het begrip ‘kunstmatige intelligentie’ niet moeten schrappen? Intelligentie suggereert wijsheid. Een schaars goed en onontbeerlijk voor het nemen van een intelligent besluit. Een robot of een computer echter kan niet denken of besluiten nemen. Een machine kan slechts voorgeprogrammeerd rekenen. Hoe geniaal ook, met intelligentie heeft het niets van doen.

Carine Weve

ABN Amro

Staat heeft les niet geleerd

Na wat er bij ABN Amro is gebeurd, zou de staat niet het onderste uit de kan moeten halen (NRC, 15 dec.). Zijn belang is ervoor te zorgen dat een dergelijke situatie niet meer voor komt. Er ligt een relatie tussen de vijandige overname en het uiteindelijk moeten redden van de bank. Dat deze les gauw is vergeten teneinde een hoog rendement te behalen is te ironisch voor woorden. Nu wil de staat de hoogste bonus, niet de bank.

Jan Borger

Correcties en aanvullingen

Teruggestuurde bombrief

In Kerstpret in de wetenschap (15 dec, p.18) komt een terrorist voor die zijn eigen onvoldoende gefrankeerde bombrief terugkreeg en opende. De man werd in The BMJ genoemd als kandidaat voor een Darwin Award (prijs voor iemand die door eigen idiotie sterft). Waarschijnlijk is het verhaal een broodje aap.

    • Lowie Gilissen
    • Jan Borger
    • Carine Weve