Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

Asbestgebied Roermond wordt groter

De brandweer spuit op uitvalswegen uit het centrum van Roermond auto's af die de stad verlaten.
De brandweer spuit op uitvalswegen uit het centrum van Roermond auto's af die de stad verlaten. Foto ANP / Marcel van Hoorn

In Roermond is een groter deel van het centrum inmiddels afgezet na de vondst van asbest. Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Twitter avatar vr_ln Veiligheidsregio LN Ook buiten eerder afgezette gebied is enige asbest aangetroffen. Nieuw gebied wordt afgezet om verdere verontreiniging te voorkomen.

De asbest kwam vrij bij een grote brand gisteravond bij jachthaven Het Steel in Roermond en is neergekomen in een deel van de binnenstad. De winkels in het centrum zullen waarschijnlijk zeker twee dagen dichtblijven.

Om besmetting te voorkomen heeft de gemeente een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen:

  • Bewoners en werkenden in het gebied kunnen het gebied verlaten via daarvoor speciaal ingerichte ontsmettingspunten. Mensen die niet per sé in het gebied hoeven zijn, worden niet toegelaten.
  • Mensen in het gebied moeten hun schoenen uitdoen bij hun voordeur of ingang van een gebouw. Zo wordt voorkomen dat de asbest mee naar binnen wordt genomen.
  • Winkels in het afgezette gebied zijn vandaag dag gesloten en zullen waarschijnlijk zeker twee dagen dicht blijven.
  • Er zijn toegangsbeperkende maatregelen voor bevoorraders.
  • Treinen rijden wel, maar stoppen niet in Roermond totdat het station is schoongemaakt.

Om 15.45 uur vindt er een persconferentie plaats. De gemeente heeft al een paar vragen en antwoorden op een rij gezet.