Russische centrale bank grijpt weer in vanwege goedkope roebel

Een man draagt een vaatwasser uit een winkel in Moskou. Russen doen de laatste massaal grote aankopen, omdat ze vrezen dat die door de dalende roebel nog duurder worden.
Een man draagt een vaatwasser uit een winkel in Moskou. Russen doen de laatste massaal grote aankopen, omdat ze vrezen dat die door de dalende roebel nog duurder worden. Foto AP / Dmitry Lovetsky

De Russische centrale bank heeft vandaag enkele nieuwe maatregelen aangekondigd, in een poging de bankensector van het land wat lucht te geven. Door onder meer de boekhoudregels voor banken tijdelijk te versoepelen hoopt het instituut de financiële instellingen te beschermen tegen de diepe duikvlucht van de roebel.

Zo mogen banken een oude, gunstigere wisselkoers gebruiken bij het berekenen van de waarde van hun beleggingen. Het gaat daarbij onder meer om leningen die de instellingen in vreemde valuta’s afsloten. Volgens Bloomberg moeten Russische banken de komende maanden voor 16,4 miljard euro aflossen bij buitenlandse schuldeisers.

Een werknemer van een handelskantoor telt roebels. Omdat de koers daalt, wordt het omwisselen naar dollars aantrekkelijker. Foto Reuters / Ilya Naymushin

Toestemming om verliezen te negeren

Doordat de roebel momenteel veel goedkoper is dan bij het afsluiten van die leningen, moeten banken verhoudingsgewijs meer betalen wanneer ze hun schulden in bijvoorbeeld euro’s of dollars aflossen. Met de stap van de centrale bank krijgen ze in feite nu toestemming om de ongunstige gevolgen van de lage roebelkoers uit de boeken te laten.

Ook liet de toezichthouder weten dat banken het komende halfjaar meer rente mogen vragen op leningen aan consumenten. Dat moet het minder aantrekkelijk maken om geld te lenen, waardoor de hoeveelheid roebels in omloop beperkt blijft. Daarnaast maakte de centrale bank bekend volgend jaar meer geld in de bancaire sector te willen pompen.

Ministerie gaat roebels inkopen

Gisteren kondigde de centrale bank al een flinke renteverhoging aan, van 10,5 naar 17 procent. Vanochtend deed het Russische ministerie van Financiën een nieuwe poging de koers van de roebel te stutten. Het ministerie wil voor 7 miljard dollar (5,6 miljard euro) aan roebels inkopen, wat het aanbod van de Russische munt moet verkleinen, aldus Reuters.

Die maatregelen lijken aan te slaan, aangezien de roebel vandaag flink in waarde is gestegen. Elke dollar levert momenteel iets meer dan 75 roebel op. Op het hoogtepunt gisteren waren er nog meer dan 100 roebels nodig om een euro te krijgen.

Lees ook “Wat je over de duikvlucht van de roebel moet weten” op NRCQ.