3 ‘Nederlanders’ in de race voor National Gallery

Drie Nederlandse museumdirecteuren zijn in de race om directeur te worden van de National Gallery in Londen. Dat meldde The Independent gisteren.

Volgens de Britse krant zijn er nog vijf kandidaten over voor het directeursschap van het toonaangevende Britse museum. Onder die vijf zijn Axel Rüger (geboren in Duitsland, directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam), Emilie Gordenker (geboren in de VS, directeur van het Mauritshuis in Den Haag) en Taco Dibbits (directeur collecties bij het Rijksmuseum in Amsterdam).

De twee overige kandidaten zouden zijn de adjunct-directeur van het Prado in Madrid en de conservator Europese beeldhouwkunst bij het Metropolitan Museum in New York.

De National Gallery in Londen weigert commentaar te geven op de berichtgeving. Ook de genoemde kandidaten willen niet reageren. Het Britse museum hoopt nog voor de Kerst de naam van de nieuwe directeur bekend te kunnen maken.

In de National Gallery in Londen hangen werken van onder andere Vincent van Gogh (uit zijn serie Zonnebloemen), Leonardo da Vinci, Johannes Vermeer, Rembrandt en de Britse schilder William Turner, over wie de film Mr. Turner gaat, die momenteel in de bioscopen draait.

Het Londense museum is een van de best bezochte musea ter wereld.

    • NRC