Aanval van Talibaan op Pakistaanse school ten einde, alle schutters dood

Het Pakistaanse leger meldt dat de zesde schutter van de groep Talibanstrijders die vanochtend een school in de stad Peshawar aanvielen, is gedood.

Kinderen in Peshawar die zijn geëvacueerd door het leger verlaten het schoolterrein.
Kinderen in Peshawar die zijn geëvacueerd door het leger verlaten het schoolterrein. Foto EPA / Bilawal Arbab

De aanval van een Talibaan-commando op een school in Peshawar voor kinderen van het Pakistaanse leger is ten einde en alle aanvallers zijn gedood. Dat meldt het Pakistaanse leger. Generaal Majoor Asim Bajwa twittert dat de zesde schutter is gedood:

Twitter avatar AsimBajwaISPR AsimBajwaISPR #Psr Update:2 more children,2 teachers rescued.6th terrorist killed in last block.IEDs planted by terrorists hamper speed of clearance

De aanval duurde ruim zeven uur. Tegen het begin van de avond waren alle militanten in de school uitgeschakeld. “De operatie zit erop”, zei Bilal Ahmad Faizi, het hoofd van de reddingsoperatie.

Update 18.15 uur: Dodental opgelopen tot 141
Bij de aanval zijn 141 mensen omgekomen, van wie 132 kinderen en negen docenten. Dat zegt een woordvoerder van de Pakistaanse politie tegen persbureau AP. Verder raakten 121 studenten en drie docenten gewond.

Op het moment van de aanslag waren er zo’n vijfhonderd scholieren aanwezig op de school.

De aanval begon in de ochtend, toen zeven gewapende mannen het schoolgebouw binnengingen en om zich heen begonnen te schieten. Het leger was daarna snel ter plaatse en omringde het schoolgebouw. Bajwa meldt dat de zeven militanten, die allen vesten met explosieven droegen, dood zijn. Het is nog onduidelijk of ze zijn gedood door het leger of zichzelf hebben opgeblazen.

Talibaan eist aanval op

Een woordvoerder van de Talibaan eiste vanochtend de aanval op. In een telefoongesprek met media zei hij:

“Onze mensen zijn met succes een school binnengedrongen in Peshawar. We geven ze de directe instructie geen minderjarigen pijn te doen, maar het militaire personeel.”

Eerder bezwoer de Pakistaanse Talibaan meer geweld te gebruiken, nu het leger een grote operatie heeft afgekondigd tegen militanten in Noord-Waziristan. Die operatie startte in juni. Peshawar is vaker het doelwit van aanvallen door militanten.

Tegen persdienst Reuters verklaart de Pakistaanse Talibaan:

“We vielen de school aan omdat het leger onze families aanvalt. We willen dat ze onze pijn voelen.”

Bekijk ook de In Beeld-serie die NRC over het drama in Pakistan maakte: