Wie of wat is @FuatAvni, kwelgeest van Erdogan?

Een lek in de entourage van de Turkse president voorspelt affaire na affaire. Erdogan laat zich uit zijn tent lokken.

‘Zwarte dag voor democratie’, aldus betogers na de arrestatie van journalisten.
Zwarte dag voor democratie’, aldus betogers na de arrestatie van journalisten. Foto EPA

De arrestatie van 27 politiemensen, journalisten en schrijvers zondag in Turkije waren voorspeld. Het twitter-orakel Fuat Avni had gesproken. En als Fuat Avni tweet, dan wordt in Turkije opgelet. Want Fuat Avni, wie hij ook mag zijn, heeft het opvallend vaak bij het rechte eind.

In oktober waarschuwde Fuat Avni – een schuilnaam – dat bepaalde politiemensen zouden worden opgepakt in verband met afluisteren binnen de overheid. En het gebeurde precies zoals hij zei. Hij voorspelde nauwkeurig de samenstelling van de nieuwe ministersploeg en doet verslag van intriges binnen de juridische macht.

De berichten worden afgewisseld met sfeerobservaties uit de omgeving van de president. Vaak komen die erop neer dat Erdogan briesend achter zijn bureau zit omdat weer iets is uitgelekt. ‘Zijn stem buldert door de gang.’

Het is typerend voor het Turkije van 2014. Aan de leiding is een op het oog zelfverzekerde en oppermachtige president. Die zich voortdurend uit zijn tent laat lokken en verleiden tot machtsmisbruik. Het gevoel dat van binnenuit aan zijn stoelpoten wordt gezaagd, blijkt het slechtste in Erdogan naar boven te halen.

Journalisten, milieuactivisten, politiemensen of voetbalsupporters: als ze niet oppassen worden ze uitgemaakt voor ‘terrorist’ en hebben ze dankzij volgzame aanklagers een aanklacht wegens een poging tot een staatsgreep aan hun broek hangen.

@FuatAvni is een van de stemmen van wat Erdogan de ‘parallelle structuur’ noemt. Hij zegt iemand dichtbij de president te zijn. Een ‘Ankara insider’ met als foto op Twitter een afbeelding van een pen op een soort dagboek. Maar achter de Twitter-identiteit kan ook een groep mensen schuil gaan. Of een geavanceerde afluisteroperatie. In een spotprent zit Erdogan op de bank met zijn vrouw Emine en bekijkt haar en haar hoofddoek achterdochtig.

De identiteit van Fuat Avni is al maanden voer voor speculaties. In sommige theorieën speelt de Amerikaanse CIA een rol. Die zou helpen informatie te voeden aan islamprediker Fethullah Gülen, die in de VS zit. Het taalgebruik van Fuat Avni lijkt echter niet op dat van Gülen, die veel in metaforen praat en overal religieuze verwijzingen doorheen weeft.

Een populaire gok is dat Erdogans voorganger, ex-president Abdullah Gül, Fuat Avni is. Een bekende journalist die er zelf ook van wordt beschuldigd Fuat Avni te zijn, onderbouwt dat met een foto van de auto van Gül die wegrijdt bij Erdogan en zijn vrouw. In het kenteken zit de lettercombinatie FA.

De meest gangbare veronderstelling is ook de meest waarschijnlijke: Fuat Avni is een product van de Gülenbeweging. De informatie komt uit meerdere bronnen tegelijk, die zowel bij politie, als justitie en bij de geheime dienst lijken te zitten. Doordat de Gülenbeweging veel in onderwijs investeert, zijn Gülenisten oververtegenwoordigd in de bovenste lagen van de overheid.

Als hij gelijk blijft hebben, is Erdogan snel verleden tijd. „Houd hoop”, schrijft Fuat Avni in een van zijn laatste tweets, „dit zijn de geluiden van een instortende nepdynastie.”