Voetbalvandalen zijn de echte schuldigen

None

De vaderlandse voetbalelite was gisteren bijeen om zich te buigen over het spelniveau op de velden van gras en kunstgras en hoe dat te verbeteren valt. Daar kun je lang over praten. Het was dus niet de dag om het te hebben over een kwaad dat voor de modale supporter zeker zo irritant is als een slechte wedstrijd: het wangedrag van hooligans.

Zeker, er is de laatste jaren veel verbeterd. Met dank aan clubs en KNVB, die met allerlei maatregelen de veiligheid in de stadions hebben vergroot. Maar de kwaal is daarmee niet genezen. Een bewijs, als voorbeeld: pas morgen kan de inhaalwedstrijd PSV-Feyenoord worden gespeeld, in plaats van twee weken geleden, zoals de bedoeling was. Dat uitstel kun je de KNVB verwijten of de NS, of beide.

Maar de echte schuldigen zijn de voetbalvandalen, de harde en dwaze supporterskernen. Die 1.600 aanhangers van Feyenoord hadden op de middag/avond van 3 december heus wel in de reguliere treinen naar Eindhoven gepast of met bussen kunnen reizen. Maar omdat op voorhand en met reden de vrees bestaat dat ze zich zullen misdragen, mogen ze alleen in speciale treinen worden getransporteerd. Zoals de ‘gewone’ reizigers vroeger niet met treinstellen meegingen die voor veevervoer waren bestemd, zo geldt dat nu voor de supporterstreinen. Met onder anderen die harde kernen erin. Dus was er meer voorbereidingstijd nodig en moest PSV-Feyenoord worden uitgesteld.

Het zijn ook hooligans die ervoor hebben gezorgd dat een spontaan besluit om vandaag of morgen eens naar een wedstrijd in de eredivisie te gaan, niet of moeilijk uitvoerbaar is. Vereist: een clubcard, en dan niet van de verkeerde club als het om een zogeheten risicowedstrijd gaat. Supporters, ook de brave borsten onder hen, kunnen soms alleen een uitwedstrijd bezoeken als ze van speciaal vervoer gebruikmaken. Dan moet het niet om Ajax-Feyenoord of Feyenoord-Ajax gaan, want agressie en wangedrag van sommige aanhangers hebben de Arena en Kuip op zulke dagen ook voor de keurige supporters van de bezoekende club tot verboden terrein gemaakt.

Als gezegd: het is tegenwoordig in de stadions dankzij dit soort maatregelen veiliger. Al zijn er nog altijd ontsporingen: denk aan het vuurwerk dat tijdens de laatste bekerfinale (Ajax-PEC) zo massaal op het veld werd gegooid.

Er is een taakverdeling tussen de clubs en de politie. De club is verantwoordelijk voor wat er in het stadion gebeurt; de politie waakt over de openbare veiligheid erbuiten. Zo besteedde de politie in het vorige seizoen nog 296.000 manuren aan het begeleiden van voetbalwedstrijden. Volgens het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme, een onderdeel van de politie, is een kleine groep notoire ordeverstoorders verantwoordelijk voor de wanordelijkheden. Het zijn ook criminele hooligans die bestuurs- of directieleden van clubs bedreigen, soms tot in hun voortuin, als de resultaten op het veld uitblijven. Of die met capuchons om het hoofd een training verstoren – ze komen succes eisen.

De Rotterdamse politiechef Frank Paauw betwijfelt of de clubs op den duur het kostbare en tijdrovende veiligheidsbeleid in hun stadions, en alles wat daarmee samenhangt, kunnen volhouden. Als de, straks strengere, ‘voetbalwet’ niet blijkt te werken, zei Paauw zaterdag in deze krant, moet er maar een onafhankelijke instantie komen die op de veiligheid toeziet en die ook wordt belast met het handhaven van stadionverboden. Het is een opvallende suggestie, zeker nu de KNVB er officieel naar streeft de hekken in de stadions minder hoog en de toegangscontroles minder streng te maken, en het vrij reizen naar wedstrijden weer toe te staan.

Dus als de vaderlandse voetbalelite nog eens bijeenkomt, is het idee van de korpschef alvast een agendapunt dat bespreking verdient. Verlos het voetbal van vandalen.

    • John Kroon