Talibaan bestormen school in Pakistan, 84 scholieren gedood

Schoolkinderen steken een weg over, op zoek naar een veiliger plek.
Schoolkinderen steken een weg over, op zoek naar een veiliger plek. Reuters / Khuram Parvez

Bij een aanval door de Talibaan op een school in de noordwestelijke Pakistaanse stad Peshawar zijn zeker 126 mensen omgekomen, onder wie 84 kinderen. Dat hebben de autoriteiten gezegd. 122 mensen raakten gewond. Het dodental kan nog oplopen.

Nog steeds houden de Talibaan kinderen vast in het gebouw, zegt een provinciale minister op basis van militaire bronnen. Een gedeelte van de school is ontruimd. Zojuist waren drie explosies te horen. Twee kinderen en twee stafleden zouden zijn gered door speciale troepen, zegt het leger. De eerste minister van de regio, Pervaiz Khattak:

Twitter avatar Pervaiz_Khattak Pervaiz Khattak 100 casualities uptill now nd forces trying to save more lives.CM pesonally monitoring.Admin

In de school waren zo’n vijfhonderd scholieren ten tijde van de aanval. Volgens het leger is een deel van hen geëvacueerd. Volgens ooggetuigen gingen minstens zes gewapende mannen de school binnen. Het leger was daarna snel ter plaatse en omringde de school. Een journalist van Reuters hoorde hevig geweervuur, zowel in als buiten de school. Ambulances brachten gewonde kinderen naar een nabijgelegen ziekenhuis.

Harald Doornbos, journalist in het Midden-Oosten:

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Al 104 doden. M’n fixer sprak net met woordvoerder Pakistaanse taliban. “We staan telefonisch in contact met onze zelfmoordenaars in school”
Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Wordvoerder Pakistan Taliban in telefoontje: “Onze 6 strijders houden nog ong 300-400 mensen vast op school. 1 strijder blies zich al op.” >
Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Woordvoerder Pak Taliban in telefoontje: “Onze strijders hebben opdracht gekregen om pubers &ouder te doden, jongere kinderen ontzien we.”>

(Oog)getuigenverklaringen

Een leerling:

“We zaten in de examenzaal toen het schieten opeens begon. Onze leraren zeiden tegen ons dat we stil op de vloer moesten gaan liggen. Daar bleven we ongeveer een uur liggen. Er klonken heel veel schoten. Toen was het stil en kwamen er militairen, die ons naar buiten leidden.”

Een schoolbuschauffeur:

“We stonden buiten de school en plotseling begon het geweervuur. Overal was chaos; het gegil van kinderen en leraren.”

Talibaan eist aanval op

De woordvoerder van de Talibaan heeft de aanval opgeëist in een telefoongesprek met media.

“Onze mensen zijn met succes een school binnengedrongen in Peshawar vanochtend. We geven ze de directe instructie geen minderjarigen pijn te doen, maar het militaire personeel.”

Eerder bezwoer de Pakistaanse Talibaan meer geweld te gebruiken, nu het leger een grote operatie heeft afgekondigd tegen militanten in Noord-Waziristan. Die operatie startte in juni. Peshawar is vaker het doelwit van aanvallen door militanten.

Tegen persdienst Reuters verklaart de Pakistaanse Talibaan:

“We vielen de school aan omdat het leger onze families aanvalt. We willen dat ze onze pijn voelen.”