Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Schaatsen

Sportgala: Robben en Wüst sporters, Oranje ploeg van 2014

Tijdens het Sportgala domineerde het voetbal de prijsuitreikingen. Arjen Robben, Louis van Gaal, het Nederlandse Elftal en de goal van Robin van Persie wonnen. Ireen Wüst werd sportvrouw van het jaar.

Arjen Robben scoort de 1-5 tijdens de wedstrijd Spanje-Nederland op het WK voetbal.
Arjen Robben scoort de 1-5 tijdens de wedstrijd Spanje-Nederland op het WK voetbal. Foto ANP/Koen van Weel

Het Sportgala 2014 is afgelopen. Daarin werd nog een keer teruggekeken op het afgelopen Nederlandse sportjaar, en worden de beste sporters beloond. Het voetbal domineerde de avond. Voetballer Arjen Robben werd sportman, Van Gaal werd coach, het Nederlands Elftal sportploeg en de openingsgoal van Robin van Persie tegen Spanje sportmoment van het jaar. Hieronder een overzicht van alle prijswinnaars.

Sportman van het jaar

Oranje boven. En dat was het afgelopen jaar vooral dankzij Arjen Robben. Hij was de ster van het Nederlands Elftal tijdens het WK, werd kampioen met Bayern München in Duitsland en geldt als natuurlijk leider van het nationale elftal.

https://www.youtube.com/watch?v=syvWvj-4sic

De andere genomineerden waren Jorrit Bergsma (olympisch goud 10 km schaatsen), Stefan Groothuis (olympisch goud 1.000 m schaatsen), Jeroen Dubbeldam (tweevoudig wereldkampioen paardrijden), Sven Kramer (olympisch goud 5 km en ploegenachtervolging schaatsen), Michel Mulder (olympisch goud 500 m en wereldkampioen sprint schaatsen), Epke Zonderland (wereldkampioen rekstok) en Arjen Robben (Duits kampioen met Bayern München en derde met Nederland op WK) genomineerd.

Sportvrouw van het jaar

Er bestond het afgelopen jaar geen maat op Ireen Wüst. Ze werd wereldkampioen en Europees kampioen allround, en voegde daar vijf olympische medailles aan toe. Twee goud, drie zilver. Daarmee is ze de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden. En het lijkt erop alsof de sleet nog ver te zoeken is.

De andere genomineerden waren Sifan Hassan (Europees kampioen 1.500m hardlopen), Jorien ter Mors (olympisch goud 1.500m en ploegenachtervolging schaatsen) en Dafne Schippers (Europees kampioen 100 en 200 meter hardlopen).

Sportploeg van het jaar

Het Nederlands Elftal werd uitgeroepen als beste sportploeg, nadat het team verrassend derde werd op het WK voetbal. Met name de 5-1 overwinning op toenmalig wereldkampioen Spanje sprak tot de verbeelding.

Oranje versloeg de hockeyvrouwen (wereldkampioen in eigen land), het springruiterteam (wereldkampioen paardrijden) en de twee achtervolgingsploegen (beiden olympisch goud schaatsen).

Paralympiër van het jaar

Opnieuw goud voor Bibian Mendel. Na haar gouden medaille op de snowboardcross bij de paralympische spelen werd ze ook beste paralympiër van 2014. Het was de ultieme beloning voor Mendel, die zelf verantwoordelijk is geweest voor het olympisch maken van haar sport.

Naast Mendel waren Rixt van der Horst (tweevoudig wereldkampioen paardrijden), Inge Huitzing (MVP wereldkampioenschap rolstoelbasketbal) en Alyda Norbruis (tweevoudig wereldkampioen baanwielrennen)

Coach van het jaar

De voetballers waren sowieso succesvol op het sportgala. Dankzij het WK voetbal werd Louis van Gaal coach van het jaar. Hij switchte van tactiek, hij wisselde zijn keeper voor de penalty-reeks, en deed bijna alles goed wat hij goed kon doen op het toernooi. Pas na strafschoppen bleek Argentinië in de halve finales te sterk.

De andere genomineerden waren Bart Bennema (bondscoach Atletiekunie), Gerard Kemkers (schaatscoach Kramer en Wüst), Jac Orie (schaatscoach Groothuis), Max Caldas (bondscoach vrouwenhockeyteam) en Rob Ehrens (bondscoach paardrijden).

Young Talent Award

Het beste talent was ook de jongste. Max Verstappen is pas 17 en maakt volgend seizoen als jongste debutant ooit zijn entree in de koningsklasse van de autosport, de Formule 1. Hij wist de andere genomineerden Ilse Paulis (wereldkampioen junioren skiff) en Michiel van der Heijden (wereldkampioen onder 23 jaar mountainbiken) voor te blijven.

Carrièreprijs voor Ritsma

Naast de prijzen voor beste sportman, sportvrouw, sportploeg, sportcoach, talent en paralympiër van het jaar is de Sport in Beeld-prijs uitgereikt, voor het mooiste sportmoment, voor de openingsgoal van Robin van Persie tegen Spanje op het WK voetbal. Ten slotte was er nog de Fanny Blankers Koen-prijs. Deze carrièreprijs ging naar schaatser Rintje Ritsma.

https://www.youtube.com/watch?v=flCdQfrnivY