‘Sorry, sorry’ voor de nootjes

AP Photo/Lee Jin-man
AP Photo/Lee Jin-man

Heather Cho, voormalig hoofd cabin service bij Korean Air en dochter van de bestuursvoorzitter van de luchtvaartmaatschappij, staat met gebogen hoofd de media te woord bij het ministerie van Infrastructuur en Transport in Zuid-Korea. Eerder die week was Heather Cho nog een stuk mondiger. Ze werd tijdens haar vlucht van New York JFK naar Incheon, Zuid-Korea boos omdat haar macadamianootjes in een zakje in plaats van op een bordje werden geserveerd. Cho liet het vliegtuig rechtsomkeert maken naar de gate en eiste dat de steward die haar bediende van boord ging. Die actie kwam haar duur te staan: Cho diende haar ontslag in en er hangt haar misschien wel tien jaar cel boven het hoofd. Of ze die straf ook krijgt, hangt af van het oordeel van het ministerie. Daar wordt onderzocht of Cho de Zuid-Koreaanse luchtvaartregulering heeft geschonden door stampij te maken en het vliegtuig te vertragen. Haar vader heeft volgens The New York Times in ieder geval sorry gezegd voor het gedrag van zijn dochter: „Geef alsjeblieft mij de schuld, ik heb gefaald in mijn opvoeding.”

De macadamianootjes zijn inmiddels niet aan te slepen. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal is de vraag naar de nootjes in sommige landen meer dan verdubbeld.