Sony hoopt dat media niet over gelekte films, wachtwoorden en e-mails schrijven

De inbraak bij Sony Pictures van hackersgroep GOP blijkt groter dan gedacht. Hoe om te gaan met de gestolen informatie?

None
Foto Reuters

Door onze mediaredactie

Het script van de nieuwste James Bond-film Spectre. Een e-mail van Sony-topvrouw Amy Pascal, die actrice Angelina Jolie een „talentloos, verwend nest” noemt.

Al deze informatie – en meer – lekt beetje bij beetje uit sinds hackersgroep Guardians of Peace (GOP) eind november inbrak op de servers van filmmaatschappij Sony Pictures. GOP zegt 100 terabyte aan informatie te hebben buitgemaakt. Daaronder onder meer vijf gestolen films, wachtwoorden, privégegevens van werknemers en intern mailverkeer, waaruit bijvoorbeeld salarissen van acteurs konden worden afgeleid. Zondag werd bekend dat ook het script van Spectre is uitgelekt, terwijl de opnames nog maar net zijn begonnen. Producent Eon Productions zei als de dood te zijn dat het script op internet belandt en waarschuwde dat daarmee de Britse auteurswet geschonden zou worden. De film moet volgend jaar november uitkomen.

Verschillende Amerikaanse media, waaronder The New York Times, Variety en The Hollywood Reporter kregen een brief waarin Sony hen verzocht te stoppen met berichtgeving over informatie in de gelekte documenten. En producent Aaron Sorkin uitte gisteren in een opinieartikel in The New York Times kritiek op de manier waarop media omgaan met de gelekte e-mails.

Van Sorkin doken een aantal mails op over de film Jobs, geproduceerd door Sorkin, en acteurs die hierin spelen. Daarin stonden „kleine beledigingen”, schreef Sorkin. „Dat is niets vergeleken met het feit dat de e-mails werden onthuld. Niet door hackers, maar door Amerikaanse journalisten die hen hebben geholpen.”

Ondertussen is nog altijd niet duidelijk wie er precies achter de hack zit. Noord-Korea werd in verband gebracht met de actie, omdat de regering boos is over de nieuwe film The Interview, die door Sony is geproduceerd. In deze komedie stelt de CIA twee journalisten aan om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. Noord-Korea noemde het uitbrengen van de film een ‘oorlogsdaad’. Een regeringswoordvoerder reageerde met „wacht maar af” op de vraag of zijn land bij de hack betrokken was.

GOP is er in ieder geval nog niet klaar mee, bleek afgelopen weekend.„We bereiden nog een Kerstkado voor”, schreef de hackersgroep op een website. „Grote hoeveelheden data, die nog veel interessanter zijn.”