Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

RIVM waarschuwt voor ziekte chikungunya na uitbraak Caraïben

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor het chikungunya-virus, een virus dat wordt overgedragen door muggen die je overdag steken, nu steeds meer mensen in het Caribisch gebied besmet raken. Op Curaçao zouden volgens de GGD al 20.000 mensen besmet zijn.

Foto gemaakt met een microlens van de Aziatische tijgermug (Aedes Albopictus).
Foto gemaakt met een microlens van de Aziatische tijgermug (Aedes Albopictus). Foto ANP/Lex van Lieshout

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt vakantiegangers voor het chikungunya-virus, een virus dat wordt overgedragen door muggen die je overdag steken, nu steeds meer mensen in het Caribisch gebied besmet raken. Op Curaçao zouden volgens de GGD al 20.000 mensen besmet zijn.

Dat is meer dan 10 procent van de bevolking van het eiland. Het virus zelf is niet dodelijk, maar kan na een paar dagen incubatietijd leiden tot hoge koorts, ernstige spier- en gewrichtspijn en huiduitslag die enkele weken tot maanden kan aanhouden. De koorts verdwijnt over het algemeen snel maar de gewrichtspijn kan nog tot lang daarna aanhouden.

Niet gestoken worden

De ziekte wordt verspreid door tijgermuggen, die ook het denguevirus overdragen. Volgens het RIVM is niet gestoken worden het beste medicijn tegen het virus. Beschermende kleding, slapen met een muskietennet en insmeren met deet moeten prikken voorkomen. Een vaccin tegen het virus bestaat niet.

Precies een jaar geleden werden de eerste patiënten met het chikungunya-virus in het Caribisch gebied bevestigd. Die bevonden zich op het Franse deel van Sint-Maarten. Sindsdien heeft het virus zich verspreid naar verschillende Caribische eilanden, waaronder Curaçao en Bonaire.