Provincie Groningen dreigt Kamp met rechter om gaswinning

Een meetlocatie in Groningen waar de NAM de bodemdaling door de gaswinning kan meten.
Een meetlocatie in Groningen waar de NAM de bodemdaling door de gaswinning kan meten. Foto ANP ? Remko de Waal

De provincie Groningen stapt naar de Raad van State als minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) de aardgaswinning in Groningen niet drastisch terugdringt omwille van de veiligheid van de Groningers. Dat heeft een woordvoerder van de provincie vanmiddag laten weten. Door de gaswinning dreigen er meer en zwaardere aardbevingen.

Definitief besluit

Naar verwachting maakt de minister in Groningen morgen zijn definitieve gasbesluit bekend. Bronnen in Den Haag verwachten dat de gaswinning wordt teruggeschroefd. Het zou gaan om minstens 500 miljoen euro minder gasbaten in 2014: ruim 5 procent van de totale gaswinning.

Volgens betrokkenen ligt het kabinetsbesluit grotendeels op één lijn met een nog vertrouwelijk advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De toezichthouder waarschuwde al tweemaal eerder dat Kamp omwille van de veiligheid de gaswinning drastisch moest terugdringen.

De minister staat voor een dilemma. Minder gaswinning levert de schatkist komend jaar minder euro’s op. Ook weet niemand zeker of Groningen veiliger wordt als de gaskraan verder dicht wordt gedraaid. Een veiligheidsgarantie is niet te geven.

    • Wubby Luyendijk