Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

P.C. Hooft-prijs 2015 voor Anneke Brassinga

Dichter en vertaler Anneke Brassinga in 2009 bij de inontvangstneming van de Constantijn Huygens-prijs.
Dichter en vertaler Anneke Brassinga in 2009 bij de inontvangstneming van de Constantijn Huygens-prijs. ANP PHOTO VALERIE KUYPERS

Dichter Anneke Brassinga (1948) krijgt de P.C. Hooft-prijs 2015, Nederlands belangrijkste literaire onderscheiding. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde bekendgemaakt.

Brassinga wordt onderscheiden voor haar gehele oeuvre vanwege haar ‘geestverruimend heelal van taal’:

‘In elk gedicht openen zich onvermoede vergezichten van zeggingskracht. De taal wordt omgekeerd, uitgekleed en weer opnieuw uitgedost totdat alle registers die er ooit in voorgekomen zijn weer meedoen.’

Ook de veelzijdigheid van Brassinga wordt uitgelicht:

‘Deze dichter is werkelijk overal geweest, in talloze literaturen, tradities en milieus, van academie tot markt, straat en kroeg. Met kennelijk genot (her)gebruikt Brassinga bijna vergeten of in onbruik geraakte woorden, die in haar gedichten opnieuw worden geproefd en gesmaakt. De liefde voor de onuitputtelijke mogelijkheden van taal in poëzie is de constante van haar werk.’

Brassinga per telefoon vanuit Berlijn:

‘Ik stond buiten bij een café in de regen, gisteren in de schemering toen ik werd gebeld. Ik was totaal verrast. Wat ik ervan vind? Ik vond een citaat van Max Frisch. ‘Deformation durch Schriftstellerei als Beruf, Popanz der Öffentlichkeit; als lebe man, um etwas zu sagen. Wem?’ Dat vond ik een geruststellende gedachte. Als schrijver denk je altijd dat je iets moet zeggen, dat je moet weten wie die wem alkenaal zijn, maar dat blijkt dankzij Frisch gelukkig beroepsdeformatie te zijn.’

Dichter, vertaler

Anneke Brassinga publiceerde al in de jaren zeventig maar debuteerde uiteindelijk in 1987 officieel als dichter met de bundel Aurora. Ze is sindsdien vele malen onderscheiden voor haar werk. Zo werd Brassinga, ook werkzaam als vertaler, de belangrijke Martinus Nijhoff-prijs toegekend voor haar vertaling van Nabokovs The Gift, een prijs die ze overigens weigerde.

Brassinga accepteerde later wel de Herman Gorterprijs (voor de bundel Landgoed) en de VSB-poëzieprijs (voor Verschiet) en, in 2008, de Constantijn Huygensprijs. Die oeuvreprijs geldt na de P.C. Hooft-prijs als de belangrijkste Nederlandse literaire onderscheiding.

P.C. Hooftprijs

De P.C. Hooftprijs, die werd ingesteld op de 300ste geboortedag van naamgever P.C. Hooft in 1947, wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. De jury van de prijs bestond dit jaar uit Wim Brands, Anja de Feijter, Rozalie Hirs, Erik Lindner en Maaike Meijer.

In afgelopen jaren werd de oeuvreprijs in het genre poëzie toegekend aan Tonnus Oosterhoff (2012), Hans Verhagen (2009) en H.C. ten Berge (2006). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000. De uitreiking vindt plaats op donderdag 21 mei 2015.