Een interactieve, sociale rioolbuis

Smart Pipe is een stukje digitale techniek vol sensoren en communicatiekanalen dat continu analyseert wat er door je rioolpijp gaat. Wat een voordelen biedt dat! Dat je op afstand je wc kan doortrekken en notificaties krijgt wanneer een onbevoegde van je toilet gebruikmaakt, is nog niks. Je gezondheid kan worden gecontroleerd door ziekenhuizen, farmaceutische bedrijven, headhunters en iedereen die wil bieden op jouw smartpipe-data. Je krijgt gratis ongevraagd medisch advies en relevante aanbiedingen van voedselfabrikanten.

Ook is Smart Pipe de basis van een sociaal netwerk. Jouw waste status gaat als update naar familie en vrienden, kortom je downstreamers, die een en ander kunnen liken of repipen. En zo gaat het nog even door in de gelikte satirische infomercial Smart Pipe van comedykanaal Adult Swim. Een vlotgebekte reporter interviewt kruiperig de staf van Smart Pipe en ontmoet zelfs de eerste smartpipe-ster (141.000 downstreamers, ruim 900.000 repipes).

Maar gaandeweg blijkt dat er iets niet goed zit bij Smart Pipe. Het is het eerste bedrijf dat geregistreerd staat als seksueel delinquent. Het heeft iets te maken met de manier waarop gebruikers in de badkamer worden geïdentificeerd...

    • Herbert Blankesteijn