Onderzoek WADA naar ARD-dopingdocumentaire

De WADA onderzoekt de aantijgingen dat Rusland een staatsdopingprogramma zou hebben.
De WADA onderzoekt de aantijgingen dat Rusland een staatsdopingprogramma zou hebben. Foto EPA / Christian Brun

Het mondiale antidopingagentschap WADA heeft vandaag een onafhankelijke commissie ingesteld die onderzoek gaat doen naar de ARD-documentaire over doping in de Russische topsport. Het onderzoek begint volgend jaar.

De Duitse tv-zender ARD stelde twee weken geleden in de documentaire dat Rusland een door de overheid gesteund dopingprogramma heeft. Met name in de atletiek zou sprake zijn van structureel en georganiseerd gebruik van verboden middelen. Positieve dopingtesten zouden onder het vloerkleed zijn geveegd. De WADA-commissie onderzoekt niet alleen of de dopingreglementen zijn overtreden door sporters, coaches, doktoren en sportbonden, maar ook of door WADA geaccrediteerde dopinglaboratoria in de fout zijn gegaan.

De WADA heeft alvast twee ervaren bestuurders gevonden om het onderzoek uit te voeren. De onderzoekscommissie staat onder leiding van Dick Pound, voormalig voorzitter van het mondiale antidopingagentschap. Hij krijgt hulp van Richard McLaren, expert in sportrecht en lid van het internationaal sporttribunaal CAS. Een derde naam wordt op korte termijn bekendgemaakt.

Lees ook op NRC.nl: Opschudding over dopinggebruik Russische sporters. Hoe groot is dit?.

    • Eva Smal