Onderzoek: tablet en smartphone vaker gebruikt voor televisiekijken

None

Televisiekijken via smartphone of tabletcomputer groeit in populariteit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van SPOT, het marketingcentrum voor televisiereclame.

Ruim een kwart (27 procent) van de Nederlanders kijkt wel eens via zijn tablet naar een tv-programma. Dat kan variëren van bijna elke dag tot minder dan een dag per week. Tv-kijken via de tablet is gegroeid met 13 procent sinds december vorig jaar.

Kijken op de smartphone ging in twaalf maanden van 8 procent naar 14 procent van de kijkers. Via laptop en pc is nog populairder – respectievelijk 31 en 25 procent – maar deze percentages zijn vrijwel constant gebleven. De cijfers zijn gebaseerd op een representatieve steekproef onder ruim duizend mensen.

SPOT noemt meerdere oorzaken voor de opkomst van de mobiele apparaten als medium voor tv en filmpjes. Niet alleen neemt het aantal tablets en smartphones jaarlijks toe. Ook de grootte en kwaliteit van de beeldschermen verbeteren steeds verder. Bovendien wordt het aanbod aan apps en diensten voor deze apparaten groter.

YouTube, NPO Uitzending Gemist en RTL XL zijn de populairste tv-websites van het afgelopen jaar. Ook wordt relatief veel gebruik gemaakt van Netflix. Bijna 14 procent van de Nederlanders kijkt series of films via de Amerikaanse videodienst, staat in het onderzoek. Netflix zou 600.000 tot 700.000 abonnees hebben in Nederland, maar het Amerikaanse bedrijf maakt zelf geen cijfers bekend.

Ook al is het aantal mensen dat wel eens televisie kijkt op een mobiel apparaat sterk gegroeid, het aantal minuten dat zij tv kijken op een tablet of een smartphone is nog relatief bescheiden. In december 2014 wordt totaal bijna twee uur per week online televisie gekeken: 114 minuten. Dit is ruim een kwartier meer dan in december 2013, aldus SPOT. Pc en laptop zijn goed voor 32 en 40 minuten daarvan.

De online kijktijd van 114 minuten per week komt neer op circa 8 procent van de tijd die Nederlanders gemiddeld tv kijken, via internet en op hun gewone televisie samen. Vorig jaar was de gemiddelde kijktijd naar de traditionele tv 195 minuten per dag, ofwel 1.365 minuten per week.