Vader klaagt schrijver Emma Curvers aan om debuutroman

Schrijver Emma Curvers
Schrijver Emma Curvers Foto Atlas Contact

De vader van schrijver Emma Curvers heeft een kort geding aangespannen tegen zijn dochter en uitgeverij Atlas Contact vanwege uitspraken die Curvers over haar vader deed in onder andere de Volkskrant. Aanleiding voor die interviews was de verschijning van Curvers’ autobiografische roman Iedereen kan schilderen, over een disfunctioneel Zuid-Limburgs gezin.

In de roman wordt een weinig vleiend beeld geschetst van de vader van dat Limburgse gezin: de aan depressies en psychoses lijdende Hans Kostons. Zo laat Kostons zijn vrouw en dochters met Pasen achter bij een tankstation omdat ze zich misdroegen. ‘Echt gebeurd’, zei Curvers later in een interview in de Volkskrant:

‘Maar mijn vader liet alleen mijn moeder staan, hoor.’

Intiem

In hetzelfde interview gaf Curvers, wier vader haar na de Kerst in 2011 heeft ‘weggedaan’, toe dat ze werkelijke gebeurtenissen in haar in september van dit jaar verschenen roman heeft vermengd met fictie:

‘Toen mijn vader het contact verbrak, kon ik met meer afstand naar ons gezin kijken. Ik heb er veel over gepraat met mijn zus en halfbroer: kan ik dit wel maken? Ik moest iets prijsgeven dat voor mij intiem was, de pijnlijkste periode uit mijn leven en dat van sommige gezinsleden. Zoiets ligt gevoelig, zeker in een familie waarin het niet gebruikelijk is de vuile was buiten te hangen.’

Op de vraag of Curvers verwachtte dat haar vader haar roman zou kopen, antwoordde ze:

‘Ik denk dat hij ervoor kiest het bandje niet af te spelen. Niet dat dit het bandje met de ultieme waarheid is. Maar dit is wel mijn bandje over hem. Ik denk dat hij het liever niet wil horen.’

Kort geding

Curvers’ uitgever Atlas Contact laat in een persbericht weten dat de vader van de schrijver ‘gegriefd is door de uitspraken van zijn dochter in interviews’. Om die reden heeft hij een kort geding aangespannen tegen zijn dochter en Atlas Contact. Zijn advocaat (mr. Geertsen, Van Dijk Advocaten, Maastricht) eist namens vader Curvers dat Iedereen kan schilderen uit de handel wordt genomen en dat er een rectificatie wordt geplaatst in de Volkskrant.

De zaak zal op woensdag 17 december om 9.45 uur behandeld worden bij de rechtbank Amsterdam. Uitgeverij Atlas Contact en Emma Curvers laten zich vertegenwoordigen door Christiaan Alberdingk Thijm van bureau Brandeis uit Amsterdam.

    • Roderick Nieuwenhuis