Klijnsma helpt pensioenfondsen met handhaven rekenrente

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma.
Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma. Foto ANP/Martijn Beekman

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) heeft besloten de rekenrente voor pensioenfondsen te handhaven op 4,2 procent. Toezichthouder De Nederlansche Bank (DNB) was juist van plan de rente te verlagen. Pensioenfondsen profiteren van het besluit.

De rekenrente zou verlaagd worden naar 3,9 procent. Althans, volgens de plannen van DNB. Maar Klijnsma kondigde de handhaving van de huidige rente vanavond aan in de Eerste Kamer. Het is gunstig voor pensioenfondsen omdat die de rekenrente gebruiken om te berekenen of ze op termijn aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Hoe lager de rente, hoe moeilijker het wordt voor pensioenfondsen om hun pensioenen te kunnen aanpassen aan het prijspeil.

    • Sam de Voogt