Kerstmis smaakt dit jaar naar kattenvoer

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Inspiratie voor het kerstdiner op ‘hét internationale foodie-festival voor de Kerst’, The Taste of Christmas, in de Jaarbeurs in Utrecht
Wie: Broodbakker Claudia van Gestel, soepmaker Sanne van Alem, gehaktballendraaier Trudy Maas en fijnproever Max Brugman

Het recept voor een kerst-eetbeurs die drie dagen goed blijft is eenvoudig. Warm de Nederlandse hobbykoks op met programma’s als Masterchef en Heel Holland Bakt. Smeer daar het idee dat er met Kerst iets speciaals moet worden gegeten over uit. Je weet of je beurs geslaagd is als mensen bereid zijn boven op de entree nog voor al het eten op de beurs de hoofdprijs te betalen.

Trek gekregen? Hier nog een aantal recepten die je inspiratie laten opborrelen als de oprisping van je laatste hap kerstpudding.

Claudia’s kerstbrood

Met bezweet voorhoofd staat Claudia van Gestel brooddeeg te kneden. “Ik doe altijd alles met de blote hand”, hijgt ze. “Zo kan ik de glutenontwikkeling goed in de gaten houden.” Van Gestel werkt in de offshore-industrie. Veel rekenen. En daarom is het niet gek dat ze ook een goede hobbybroodbakker is, want bakken is als een ingewikkelde rekensom. “Je wilt precies de goede chemische reactie tussen de ingrediënten bewerkstelligen”, legt Van Gestel uit terwijl ze haar deeg tot een lap uitvouwt.

“Gist, bijvoorbeeld he, dat lééft. Gooi er zout op en het gaat dood. Mensen weten dat niet.”

Goed. Oppassen met het zout dus. Wat nog meer? Cranberries weken in Cointreau, sinaasappel- en citroenschilletjes erbij, nog een handje pecannoten en dan alles over het deeg heen gooien voor het de oven in gaat. “En blijf op de glutenontwikkeling letten he”, waarschuwt Van Gestel tot slot. “Dat is echt het allerbelangrijkste.”

Sannes soep en Trudy’s gehaktbal

De moeder-dochterdag van Sanne van Alem en Trudy Maas valt tot nu toe een beetje tegen. Niet dat het niet gezellig is, wijntjes erbij en alles, maar echte inspiratie voor het grootste kerstdiner dat ze samen gaan koken, hebben ze nog niet opgedaan. Gelukkig hebben ze hun klassiekers om op terug te vallen. Voor Van Alem is dat de ‘tomatensoep met een dakje’. Eerst de tomaten roosteren in de oven en een bouilonnetje opzetten. “Dan alles blenderen.”

De soep vervolgens in ovenbestendige kommetjes gieten en er bladerdeeg overheen vouwen. Twintig minuten in de oven. “Of tien”, aarzelt Van Alem.

“In elk geval tot het bladerdeeg een dakje geworden is. Snap je?”

Het recept van moeder Maas’ gehaktbal is meer rechttoe rechtaan. “Gewoon. Zoals je een gehaktbal maakt.” Of wacht. “Zo’n zakje gehaktkruiden erbij. Dat is lekker.”

Met kerst eten we gewoon wat de kattenpot schaft. Eet smakelijk!

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Max’ unieke smaaksensatie

Echt spannend wordt het bij de stand van Max Brugman. Wervende teksten: ‘verfijnde creaties voor echte visliefhebbers’, ‘exclusieve recepten van de chef’ en ‘variëren en verwennen’. Het moge duidelijk zijn: dit gaat over kattenvoer.

Volgens Brugman zijn het vooral vrouwen van veertig die bereid zijn een forse prijs voor het voer van Gourmet neer te tellen.

“De poes is het belangrijkste in hun leven, daar hebben ze alles voor over.”

Hij pakt een blikje op. “Kijk. Hier zit bijvoorbeeld forel en courgette in. Super speciaal.” Brugman heeft het wel eens geproefd. En?

“Tja. Het smaakt eigenlijk allemaal gewoon naar dode dieren.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken