Kabinet draait gaskraan Groningen verder dicht

Het kabinet draait de gaskraan in Groningen verder dicht. Daarnaast worden woningen in het aardbevingsgebied de komende twee jaar versterkt: drieduizend huizen in 2015 en nog eens vijfduizend het jaar erna.

Een meetlocatie waar de NAM de bodemdaling door de gaswinning kan meten.
Een meetlocatie waar de NAM de bodemdaling door de gaswinning kan meten. Foto ANP / Remko de Waal

Het kabinet draait de gaskraan in Groningen verder dicht. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Daarnaast zegt hij dat woningen in het aardbevingsgebied de komende twee jaar worden versterkt: drieduizend huizen in 2015 en nog eens vijfduizend het jaar erna.

Twitter avatar nieuwsez Nieuws EZ Gaswinning Groningen extra verminderd, woningen sneller verstevigd - http://t.co/wckkd8m1bK http://t.co/q6U2GovfOR

Volgt Kamp het advies van de toezichthouder op?

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert om in de omgeving van Hoogezand-Sappemeer minder gas uit de bodem te halen. Wubby Luyendijk, NRC-correspondent in Groningen, zegt dat het nog afwachten is of Kamp het advies van de toezichthouder 100 procent opvolgt:

Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk De vraag is: wat adviseert toezichthouder SodM? Slaat minister Kamp voor de derde keer advies in de wind? #gasbesluit

Over de maatregelen om panden preventief te versterken zegt Luyendijk:

“Dat leidt tot ingrijpende bouwprojecten en de vraag is of dat wel kan. Hoe gaat de provincie dan bijvoorbeeld om met monumenten, kerken en ziekenhuizen?”

Minder inkomsten staatskas

Uit het gasveld in Groningen wordt in 2015 maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub. Dat betekent dat er komend jaar 700 miljoen euro minder binnenkomt in de staatskas. In 2016 dalen de inkomsten uit gas voor de staat met 130 miljoen euro.

Toezicht op afhandeling

Oud-VVD-voorzitter Bas Eenhoorn gaat toezien op de afhandeling van de schade aan huizen door aardbevingen in Groningen. Eenhoorn doet dit samen met het Centrum Veilig Wonen, waar 150 mensen komen te werken.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is verantwoordelijk voor de gaswinning waarvan de aardbevingen het gevolg zijn. Het Centrum Veilig Wonen komt op afstand van de NAM te staan en Eenhoorn gaat twee keer per jaar rapporteren aan minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Reactie NAM

Gerald Schotman, directeur van NAM, reageert op de Kamerbrief van de minister:

“Het is goed dat het Kabinet nu een besluit heeft genomen. Bewoners in Groningen ervaren veel overlast als gevolg van de aardbevingen door gaswinning. Er ligt nu een breed en samenhangend pakket aan maatregelen gericht op veiligheid, schadeherstel, en leefbaarheid en economisch perspectief.”

Schotman voegt daaraan toe:

“Wat NAM betreft is de Kamerbrief duidelijk. We weten wat er van ons gevraagd wordt. We zullen – op verzoek van de minister – bestuderen hoe de verdere beperking van de gasproductie het beste uitgevoerd kan worden.”

Ook de provincie en de Groningse gemeenten reageren op het gaswinningsbesluit van minister Kamp:

“Minister zet een stap, maar er is veel meer nodig om de veiligheid van inwoners te kunnen garanderen en het vertrouwen van de Groningse bevolking te herstellen.”

Lees ook het artikel dat vanmiddag in NRC Handelsblad stond, over hoe moeilijk het is om in het bevingsgebied je huis te verkopen: Loppersum: ‘Dit vreet aan ons’ (€).