Kinderombudsman: jongeren minder vaak slachtoffer van misdrijven

Ruim een vijfde van alle jongeren werd vorig jaar slachtoffer van een misdrijf.
Ruim een vijfde van alle jongeren werd vorig jaar slachtoffer van een misdrijf. Foto ANP / Lex van Lieshout

Jongeren waren vorig jaar minder vaak slachtoffer van misdrijven zoals mishandeling, diefstal of vandalisme dan in 2012. Iets meer dan eenvijfde van de Nederlanders tussen de 15 en 18 jaar werd in 2013 de dupe van geweld of een vermogensdelict. Dat staat in de vandaag gepubliceerde Kinderrechtenmonitor 2014 van Kinderombudsman Marc Dullaert.

De ombudsman baseert zich daarbij op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat jaarlijks vele tienduizenden Nederlanders ondervraagt naar onder meer hun slachtofferschap. Vorig jaar stelde de ombudsman in zijn rapport nog dat ongeveer een kwart van alle jongeren slachtoffer was geworden van een misdrijf. Ondanks de daling worden jongeren in de ogen van Dullaert nog te vaak slachtoffer. Hij schrijft:

“Uit deze monitor blijkt dat veel kwetsbare kinderen nog onverminderd extra aandacht nodig hebben om ervoor te zorgen dat hun rechten niet worden geschonden. Denk hierbij aan kinderen die opgroeien in armoede en kinderen die slachtoffer zijn van geweld.”

Meer slachtoffers van mensenhandel

Het merendeel van de jongere slachtoffers had vorig jaar te maken met een vermogensdelict - zo’n 17 procent - terwijl nog geen vier procent van de jongeren slachtoffer werd van een geweldsdelict. Wel wijst de ombudsman erop dat vorig jaar zo’n 62.000 jongeren voor de eerste keer slachtoffer van seksueel geweld zijn geworden. Het aantal slachtoffers van mensenhandel steeg bovendien met bijna 18 procent in vergelijking met 2012. Ongeveer een op de tien jongeren heeft te maken met pesten via internet.