Jij ontwerpt machines die eierdozen maken

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Project Engineer Werktuigbouwkunde
Bedrijf: Verpakkingsconcern Huhtamaki Nederland B.V.
Wat valt op aan de vacature:“Omdat er weinig bedrijven zijn die zich bezighouden met het produceren van eierverpakkingen is het gehele machinepark door Huhtamaki zelf ontwikkeld.”

Wat doe je dan eigenlijk?

Huhtamaki Nederland B.V. (zo’n 200 werknemers, het moederbedrijf is Fins) produceert eierverpakkingen van oud papier. De kans dat het eierdoosje in jouw koelkast bij Huhtamaki van de band is gerold, is volgens technical manager Wybrand Vallinga ongeveer 80 procent.

Hoe pas jij hierin?

“Die machines die eierdoosjes produceren kun je niet kopen. Die ontwikkelt het bedrijf dus zelf”.

Je ontwerpt als werktuigbouwkundige, samen met een team, de fabrieksmachines die papierpulp verwerken tot eierdozen. “Je richt je op de mechanica en installatietechniek, dat betekent bijvoorbeeld de keuze van pompen, leidingwerk en meetapparatuur”, zegt Vallinga. Als de machine getekend en gebouwd is en in de fabriek staat, stuur jij de monteurs en de mensen die de machine gebruiken aan.

“Je moet de problemen oplossen van een zelfontworpen, niet bestaand apparaat.”

Eigenlijk ben je dus een soort uitvinder.

Waarom zoeken ze iemand?

Het bedrijf groeit en wil meer projecten gaan doen. Zoals machines maken die eierdoosjes produceren van papierpulp en gras. En daarvoor zijn extra mensen nodig.

Wat voor collega moet je zijn?

Je werkt in een team van ongeveer zeven mannen. Het is fijn als je goed kan aanpakken en je moet tegen een geintje kunnen. Vallinga:

“Je moet ook goed kunnen communiceren, zowel met techneuten als mensen met andere achtergronden en opleidingsniveaus.”

Wat verdient dat?

Per jaar 50.000 euro bruto

Waarom wil je hier wel/niet werken?

“Je ontwerp een installatie en ziet op de fabrieksvloer in de praktijk de machines die je zelf bedacht hebt. Voor een techneut is het een mooi bedrijf”, zegt Vallinga. Maar als je niet van smerige handen houdt, kan je maar beter niet solliciteren. Als de door jouw ontworpen eierdozenmachine een probleem heeft, moet je namelijk toch echt van je bureaustoel komen en de mouwen (letterlijk) opstropen.

“Wie denkt dat hij te allen tijde z’n stropdasje om kan houden, is hier niet op z’n plek.”

    • Sophie Frankenmolen