Jeb Bush ‘overweegt’ gooi te doen naar het presidentschap

Jeb Bush 'overweegt' om zich kandidaat te stellen voor het Amerikaanse presidentschap.
Jeb Bush 'overweegt' om zich kandidaat te stellen voor het Amerikaanse presidentschap. Foto EPA / Shawn Thew

Jeb Bush, de broer en zoon van de Amerikaanse ex-presidenten George W. Bush en George H.W. Bush, lijkt in 2016 een gooi naar het presidentschap te willen doen. Bush zei vandaag op Facebook en Twitter dat hij “actief de mogelijkheid verkent om voor het presidentschap van de Verenigde Staten te gaan”.

Bush schrijft dat hij tijdens Thanksgiving (26 november) een aantal goede gesprekken heeft gehad met zijn vrouw Columba over American football en “over de toekomst van ons land”. Als gevolg van die gesprekken en de overtuiging van Bush dat Amerika “een sterk soort leiderschap nodig heeft”, heeft hij besloten een kandidaatschap te gaan onderzoeken:

Speculaties

Jeb Bush was van 1999 tot 2007 gouverneur van Florida. Er wordt al langer over hem gespeculeerd als kandidaat namens de Republikeinen. En hoewel hij nog een slag om de arm houdt - een woordvoerster zei tegenover persbureau AP dat Bush nog steeds geen “definitieve beslissing” heeft genomen - lijkt het vrijwel zeker dat Bush gaat proberen zijn vader en broer op te volgen. Bush heeft een PAC opgericht, een politieke organisatie om geld in te zamelen van gelijkgezinde Republikeinen. Afgelopen weekend liet Bush al weten aan een boek te werken over zijn tijd als gouverneur en beloofde hij 250 duizend e-mails te zullen vrijgeven uit diezelfde periode.

Volgens de correspondent van NRC in Washington Guus Valk wilde Bush alleen meedoen als hij een grote kans zou maken om ook echt de Republikeinse nominatie te winnen:

“Hij aarzelde lange tijd, omdat hij opzag tegen het harde campagnevoeren, geld inzamelen en debatteren. De laatste tijd is hij ervan overtuigd geraakt dat hij kans maakt, omdat hij gezien wordt als een kandidaat van het midden. Eerdere voorverkiezingen hebben uitgewezen dat al te evangelische of anti-belastingkandidaten het niet volhouden. Uiteindelijk winnen kandidaten als Mitt Romney of John McCain.”

Wat de precieze koers is van Bush, is volgens Valk nog niet helemaal duidelijk. Hij lijkt voor een middenkoers te kiezen:

“Hij is met een Mexicaanse vrouw getrouwd, en heeft hervorming van het immigratiestelsel beloofd. Dat ligt niet meteen goed bij de actieve achterban, die gaat stemmen bij primaries, maar maakt hem wel kansrijker in een tweestrijd met een Democraat. Zulke strategische keuzes geven bij Republikeinse kiezers vaak de doorslag.”

    • Eva Smal