Hmmmm, draagbaar licht tegen de winterdepressie

None
Foto Seqinetic

Die meewarige blikken en gnuivende lachjes van collega’s zijn erg. Maar nog erger zijn de zwijgende collega’s die doen alsof er niks aan de hand is. Alsof ze niet zien dat jij zit te werken met een tl-balk op je voorhoofd geschroefd. Want het ziet er wel een beetje vreemd uit, zo’n draagbare lichttherapiebril.

De Seqinetic uit Denemarken geeft energie in de donkere dagen, beloven de makers. Niet langer hoef je aan je bureau gekluisterd te zitten met een grote lamp op je gericht. Met de lichtbril ben je mobiel, thuis of op kantoor. Je kunt er gewoon mee werken achter je computer. Wel oppassen dat je nergens tegen aanloopt met zoveel licht in je ogen – de makers raden autorijden met de bril dan ook af.

De Seqinetic is niet meer dan een plastic montuur met batterijen en een wit schermpje dat het licht van zes ledlampjes reflecteert. Het kunststof ontwerp voelt wat goedkoop aan en echt comfortabel zit de bril niet. Maar hij doet wat-ie belooft: licht in je ogen. Veel licht.

De Seqinetic geeft 2.500 lux. En 2.500 lux op korte afstand doet volgens het bedrijf evenveel als de 10.000 lux die officiële lichttherapielampen geven.

Het licht ziet er wit uit, maar er zit veel blauw in, zeggen de makers. Net als in daglicht. Dat is goed voor de melatonineafbraak, het slaaphormoon dat je suf maakt. Vijftien tot zestig minuten per dag de bril op je neus zou helpen tegen een winterdip. Zij kunnen het weten daar in Denemarken, toch?

Lichttherapie is geen onzin. Ook huisartsen raden lichttherapie aan bij winterdepressie. Doordat het zo lang donker is, kan de biologische klok in de war raken, met somberheid en slapeloosheid tot gevolg. Elke dag een half uur in het volle licht kan helpen. De handleiding van de bril meldt overigens niet wat het beste tijdstip is.

Ik ben niet depressief genoeg om echt het verschil te merken, maar het is wel verfrissend, zo’n bak licht op je gezicht. Je krijgt wel een beetje een zere nek van onder de lampjes doorkijken.

En dan die zwijgende collega’s.

2

    • Carola Houtekamer