Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Het regent superlatieven: nieuwe D’Angelo is ‘ma-gi-straal’

Louter positieve recensies voor het nieuwe album van D’Angelo. In NRC krijgt Black Messiah vijf ballen.

D'Angelo tijdens zijn optreden op North Sea Jazz Festival.
D'Angelo tijdens zijn optreden op North Sea Jazz Festival. Foto ANP / Kippa Paul Bergen

Hét album van 2014. Kunstwerk van analoge funk. Ma-gi-straal. Het regent superlatieven in de recensie van Saul van Stapele (€) in NRC Handelsblad vandaag. Vijf ballen krijgt het nieuwe album van D’Angelo, getiteld Black Messiah.

Ook de Volkskrant deelt rijkelijk complimenten uit. Recensent Pablo Cabenda schrijft:

Black Messiah is zo’n plaat waarvan je hoopte dat Prince hem nog zou maken. (…) Alles ademt inspiratie en een ongelooflijke ideeënrijkdom. D’Angelo heeft zichzelf zo veel vrijheid gegund dat Black Messiah haast genreloos is geworden.

Gisteren schreven we het al: de meester der zwoelheid, D’Angelo, is na veertien jaar stilte eindelijk terug. En hoe. De afgelopen twee jaar werd er al druk gespeculeerd over dat hij weer aan nieuwe muziek zou werken. En toen was het daar ineens, op de valreep: “Hét album van 2014″, aldus onze recensent Van Stapele vandaag in NRC.

Een kunstwerk vol ongefilterde, gelaagde, analoge funk en soul.

Anke Meijer mocht namens NRC bij de cd-presentatie zijn in New York. Vanmorgen deed ze in nrc.next (€) verslag:

De bar in Chelsea voelde dan ook als dé plek waar iedereen die avond wilde zijn. Dat terwijl het evenement in de basis niet meer was dan (met hapjes, drankjes en wat beroemde mensen) een kleine 50 minuten lang luisteren naar een cd.

Omdat het zo lang duurde voor D’Angelo weer van zich liet horen, was er een mystieke sfeer rond zijn nieuwe plaat gaan hangen. Iedereen had er iets over gehoord, over gelezen. Een enkeling beweerde zelfs iets te hebben gehoord. Maar of het echt bestond? Tot nu, tot het moment dat het album niet alleen bleek te bestaan, maar ook nog eens steen- en steengoed bleek te zijn, durfde niemand het te geloven. En dat onder de titel Black Messiah, “a hell of a name for an album“, zoals D’Angelo zelf schrijft in het cd-boekje.

Heb je nog meer aanbevelingen nodig? Van Stapele: het is een “non-stop fris en geweldig geproduceerd meesterwerk dat eindigt met het prachtige Another Life dat klassieke soulelementen combineert met droge, dronken drums en een onderhuidse jazzy bas”.

Dronken drums. Als je het album niet allang hebt gehoord, stemt dat toch op zijn minst nieuwsgierig.

Black Messiah is te beluisteren via Spotify en te koop op iTunes voor 9,99 euro. D’Angelo komt 2 en 3 maart naar Nederland voor concerten, maar die zijn al uitverkocht.

Lees vandaag in NRC Handelsblad: Kunstwerk van analoge funk (€)

Lees vandaag in nrc.next: Superster D’Angelo is terug (€)