Het jaar 2014 in zoektermen: het WK, Robin Williams en Conchita Wurst

Zeg me waarnaar u zocht, en ik zeg u wat Nederland dit jaar bezighield. De lijst met de populairste zoektermen op Google geeft een aardig beeld van de gebeurtenissen waarvoor veel aandacht was. De winnaar: het wk voetbal.

De spelers van het Nederlands elftal na de gewonnen penalty serie tijdens Nederland-Costa Rica op het WK voetbal.
De spelers van het Nederlands elftal na de gewonnen penalty serie tijdens Nederland-Costa Rica op het WK voetbal. Foto ANP / Koen van Weel

Zeg me waarnaar u zocht, en ik zeg u wat Nederland dit jaar bezighield. De vandaag gepubliceerde Zeitgeist, een lijst met de populairste zoektermen op Google, geeft weer een aardig beeld van de nieuwsmomenten en gebeurtenissen waarvoor in Nederland veel aandacht was. De winnaar van dit jaar: het wereldkampioenschap voetbal.

Vanwege de moeizame aanloop waren de verwachtingen voor het WK niet al te hoog gespannen. Maar toen won Nederland van Spanje.

Van alle zoektermen die op de zoekmachine werden ingevoerd, steeg geen enkel onderwerp zo snel op de lijst met populaire zoektermen als WK 2014. Ook naar het SBS 6-programma Utopia, dat begin dit jaar werd gelanceerd, en de iPhone 6 werd massaal gezocht door de Nederlandse bezoekers van de website.

Netflix enige constante factor

Andere veel gezochte onderwerpen waren onder meer acteur Robin Williams, die in augustus zelfmoord pleegde, en de bebaarde winnares van het Eurovisie Songfestival Conchita Wurst. De enige term die ook vorig jaar in de top 10 voorkwam was Netflix. De winnaar was toen acteur Paul Walker, die bij een auto-ongeluk overleed.

Conchita Wurst tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. Ze is een van de meest gezochte mensen op Google dit jaar. Foto EPA / Jörg Castensen

Naast de populairste onderwerpen maakt Google in zijn jaarlijkse round-up ook lijstjes van de vragen waarop het meest werd gezocht en de bekende Nederlanders die het land het meeste in beslag namen. In die laatste categorie staat Sven Kramer op de eerste plaats, gevolgd door Ilse de Lange.

Bij de vragen deden vooral ebola en de datingapp Tinder het goed. Andere prangende vragen die flink aan populariteit wonnen waren “hoe werkt bakpapier?” en “hoe werkt droogshampoo?”. Enkele uitgebreide lijsten:

    • Joost Pijpker