Geen getrainde terrorist, wel een gevaarlijke solist

Gijzelnemer

Iraniër radicaliseerde in Australië tot ‘haatsjeik’.

Iets meer dan een dag voor de Iraanse asielzoeker Man Haron Monis door elite-eenheden van de politie en het leger werd doodgeschoten in het Lindt Chocolat Cafe, liet de zelfbenoemde geestelijke voor het laatst van zich horen. Hij schreef op zijn website: „Islam is het geloof van vrede dat is waarom moslims vechten tegen de onderdrukking en terrorisme van de Verenigde Staten en haar bondgenoten inclusief het Verenigd Koninkrijk en Australië. Als wij blijven zwijgen tegenover de criminelen kunnen wij geen vreedzame maatschappij hebben. Hoe meer je vecht met misdaad, hoe vreedzamer je bent. Islam wil vrede op aarde, daarom willen moslims het terrorisme van de VS en bondgenoten stoppen. Wanneer je je uitspreekt tegen misdaad heb je een stap richting vrede genomen.”

Boven dit laatste bericht van Man Haron Monis staat een gruwelijke foto van minstens twee dode kinderen en een vrouw met hoofddoek. De lijken zitten vol vloed en liggen verminkt op de grond. De kop boven de blogpost, met datum 14 december, luidt: „Het bewijs van het terrorisme van de VS en bondgenoten inclusief Australië. Het resultaat van luchtaanvallen.” Waar de foto genomen is, staat er niet bij.

De politie vermoedt dat de 50-jarige Haron Monis een lone wolf was, een solist die – ondanks zijn eis tijdens de gijzeling om een IS-vlag te krijgen – geen deel uitmaakte van de Islamitische Staat. Op het eerste gezicht is het vreemd dat een Iraniër, uit een overwegend sjiitisch land, sympathieën voor het soennitische IS heeft. Maar op zijn site melde Haron Monis, die in 2001 asiel kreeg in Australië, onlangs dat hij zichzelf niet meer als sjiiet beschouwde.

Haron Monis was geen doorgewinterde terrorist, maar wel een gevaarlijke man. Op het moment dat hij gisteren het Lindt Chocolat Cafe bestormde was hij op borgtocht vrij. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op zijn ex-vrouw. Tevens wordt hij ervan verdacht tijdens ‘spirituele sessies’ vrouwen te hebben verkracht en aangerand.

De laatste boodschap op zijn website voor zijn dood zegt veel over de mentale toestand van de man die gisteren een terreurdaad beging in het zakendistrict van Sydney. Hij wilde Australië verantwoordelijk houden voor de, in zijn ogen, medeplichtigheid aan de Amerikaanse moordpartijen op onschuldige moslims in het Midden-Oosten.

Voor zijn doel heiligde hij alle middelen. Hij werd veroordeeld tot een taakstraf van driehonderd uur omdat hij haatbrieven had gestuurd naar nabestaanden van Australische soldaten die waren gesneuveld in Afghanistan. Ook schreef hij een kwetsende brief naar de familie van een Australische diplomaat die werd gedood in de bomaanslag op het Mariott Hotel in Jakarta in 2007. In de Australische pers heette hij de ‘haatsjeik’.

In de rechtbank was Haron Monis, die ook bekend stond als Mohammad Hassan Manteghi, zich van geen kwaad bewust. De brieven waren een politieke boodschap, zijn eigen, ietwat excentrieke manier, om Australiërs te wijzen op de daden van hun krijgsmacht.