Forse renteverhoging in Rusland

De Russische Centrale Bank heeft het rentetarief vannacht flink opgehoogd van 10,5 naar 17 procent. Dit in een poging om de koers van de Russische roebel te stabiliseren.

Een elektronisch informatiebord toont de koers van de Russische roebel (Moskou).
Een elektronisch informatiebord toont de koers van de Russische roebel (Moskou). Foto EPA / Yuri Kochetkov

De Russische Centrale Bank heeft het rentetarief vannacht flink opgehoogd: het ging van 10,5 naar 17 procent. Dit in een poging om de koers van de Russische roebel te stabiliseren, schrijft persbureau AP.

Gisteren daalde de koers met 10 procent, de grootste daling sinds 1998. Gevreesd wordt dat de val van de roebel zorgt voor paniek bij de Russen en een run op de banken. Met deze renteverhoging is de hoop dat investeerders het financieel aantrekkelijk vinden om hun geld in Rusland te houden.

Onzekere economie

De roebel staat zwaar onder druk door de grote onzekerheid over de Russische economie, de westerse sancties en de stevige daling van de olieprijs. Die krabbelde maandag wel iets op, maar staat door de afname van ruim 40 procent in de afgelopen maanden nog altijd op het laagste punt in jaren.

Tien dagen geleden had de bank de rente reeds verhoogd van 9,5 naar 10,5 procent. Deze drastische renteverhoging leek vanmorgen effect te hebben: de koers veerde weer op. De aandelenbeurzen openden daarentegen lager dan gisteren, schrijven NRC-redacteuren Hubert Smeets en Maarten Schinkel vandaag in NRC Handelsblad.

“Deze marktreacties illustreren de dilemma’s waarmee president Poetin worstelt. Zijn streven om de inflatie te beteugelen spoort niet met het beleid om de economie uit de recessie te trekken.”

“De renteverhoging mag dan een poging zijn de inflatie, die nu al meer dan tien procent is en voor onrust onder de gewone burgers zorgt, onder de duim te houden. Maar voor het investeringsklimaat, dat al kampt met een armzalige groei van hooguit 0,5 procent dit jaar, is de stap slecht.”

Lees ook op NRC Q: De roebel keldert, en dus kopen Russen massaal Porsches en op nrc.nl: En toen daalde de koers van de roebel gigantisch. Hoe komt dat eigenlijk?