Feyenoord tegen AS Roma: ‘een zware loting’

Ajax treft in de tweede ronde Legia Warschau, PSV speelt tegen Zenit Sint Petersburg.

None

Feyenoord treft van de drie Nederlandse clubs in de Europa League de sterkste tegenstander in de tweede ronde. De Rotterdammers spelen in februari tegen AS Roma, de nummer twee in de Italiaanse competitie. Ajax ontmoet Legia Warschau, PSV het Russische Zenit Sint Petersburg. Dat was gisteren de uitkomst van de loting in het Zwitserse Nyon.

„Dit is een zware loting”, zei Feyenoord-trainer Fred Rutten op de clubsite. „AS Roma is geen typisch Italiaanse ploeg, omdat ze offensief ingesteld zijn.”

AS Roma – de club van de Nederlandse middenvelder Kevin Strootman – eindigde als derde in poule E in de Champions League. Eind oktober verloren de Italianen thuis nog met 7-1 van Bayern München. Door de derde plaats in de poule gaat AS Roma nu verder in het tweede Europese clubtoernooi. Opvallend is dat Feyenoord-aanvaller Jean-Paul Boëtius straks zijn neef bij AS Roma treft, verdediger Urby Emanuelson.

Ajax krijgt een beruchte tegenstander. Legia Warschau is door de Europese voetbalbond UEFA gestraft wegens wangedrag van de aanhang, waaronder racistische uitlatingen in onder meer de groepswedstrijd het Belgische KSC Lokeren eind november. De wedstrijd in Warschau wordt daarom in een leeg stadion gespeeld.

Supporters van Legia Warschau hebben een vriendschapsband met ADO Den Haag. Zo kan je in de fanshop van de Poolse club een groen-gele sjaal kopen van ADO Den Haag.

Legia is momenteel koploper in de Poolse competitie. „Het had veel zwaarder kunnen zijn”, zei trainer Frank de Boer op de site van Ajax. „Daarmee wil ik niks over Legia zeggen, maar kijk ik gewoon naar al die andere sterke ploegen die we hadden kunnen loten.”

PSV treft met Zenit Sint Petersburg een lastigere tegenstander. De Russen wonnen in 2008 onder leiding van trainer Dick Advocaat de UEFA Cup – de voorloper van de Europa League. Zenit gaat op dit moment ruim aan de leiding in de Russische competitie en werd in de Champions League derde in de groep boven Benfica.

Dick Advocaat – ook oud-coach van PSV – denkt dat de club uit Eindhoven weinig kans maakt tegen Zenit. „Dit wordt een moeilijk verhaal voor PSV”, zei Advocaat vanochtend in De Telegraaf.

De eerste wedstrijden in de Europa League worden op donderdag 19 februari gespeeld, de returns zijn een week later. De finale van het toernooi is op 27 mei in Warschau.

Gisteren was ook de loting voor de achtste finales van de Champions League. Mooi is het affiche tussen Manchester City en FC Barcelona. Titelverdediger Real Madrid neemt het op tegen het Schalke 04 van spits Klaas-Jan Huntelaar. Arjen Robben speelt met Bayern München tegen Sjachtar Donetsk uit Oekraïne. Paris Saint-Germain treft Chelsea, dat wordt het duel tussen twee zeer kapitaalkrachtige clubs. De wedstrijden worden in februari en maart gespeeld.