Een voorlichter van politie Amsterdam die geen diender is

Wie: Meike Schuring

Leeftijd: tussen de 30 en 35 jaar

Wat: woordvoerder politie Amsterdam

Waar: NOS Journaal, 9 en 10 december

Je zou het soms niet zeggen als je naar de toonloos voorgedragen mededelingen in Opsporing Verzocht (AVRO-TROS) luistert, maar ook bij de politie wordt de afdeling voorlichting steeds belangrijker gevonden. Het zijn niet meer brigadiers die het contact met de pers er een beetje bij lijken te doen, maar volwassen communicatiespecialisten, soms zelfs uitsluitend voor dat doel aangenomen.

Het meest springt natuurlijk de regio-eenheid Amsterdam (voorheen korps Amsterdam-Amstelland) in het oog. Zo er al niet de meeste misdaden voorkomen, dan toch zeker de spectaculairste in de ogen van de media.

Vorige week maar liefst twee aan de onderwereld gerelateerde liquidaties op achtereenvolgende dagen stelden de voorlichter van dienst zwaar op de proef. Maar om meerdere redenen slaagde Meike Schuring, woordvoerder sinds april 2012 maar nooit eerder zo prominent in beeld, met vlag en wimpel voor die test.

Bij Amsterdamse politiewoordvoerders denken we nog steeds het eerst aan de gezellige calvinist Klaas Wilting, inmiddels alom inzetbaar, ook als BN'er. Zijn meest prominente opvolger tot nu toe was Ellie Lust, tevens voorzitter van het team Roze in Blauw en activist voor een grotere acceptatie van homoseksuelen bij de politie,

Ondanks hun brede profiel is zowel Wilting als Lust iemand die het woord ‘diender’ in de mond zou kunnen nemen. Dat zie ik Schuring gelukkig nog niet zo gauw doen.

Ze haalde volgens haar LinkedIn-profiel een master communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, was communicatieadviseur bij de gezondheidsregio Gelderland-Midden, maar maakte ook foto's voor een Argentijnse reisgids en bezit een wijnbrevet. Op haar afgeschermde Twitter-profiel staat ze met de rug naar de camera; je hebt meer dan ooit het idee met een burger van doen te hebben.

Ze deed ook iets heel goeds, toen geruchten op de sociale media rondzongen dat het slachtoffer in Amstelveen de zus van Willem Holleeder zou zijn. De website van RTV NH had het woordje niet vergeten in de zin „De politie kan dit bevestigen.” Schuring greep in en verzond een tweet om het gerucht categorisch de kop in te drukken. Dat is ongebruikelijk, maar heel erg sterk.

    • Hans Beerekamp